Vad var det man firade i Gaza egentligen?

I Gaza firades häromdagen 48-årsdagen av Fatah partiets första terrorattack mot Israel.
I fredags firades 48-årsdagen av Fatah-partiets första terrorattack mot Israel.

På Sveriges Radios hemsida kan man sedan i fredags läsa hur palestinierna firar partiet Fatahs 48-årsdag. Problemet är bara det att Fatah grundades redan 1959, dvs för 54 år sedan. Så vad är det palestinierna firar egentligen?

Det är inte grundandet av partiet som SR uppger, utan partiets första terrorattack mot Israel.

Attacken ägde rum den 1 januari 1965 dvs för 48 år sedan då ett antal Fatah medlemmar tog sig in i Israel och fäste flera bomber längs den ledning som förser stora delar av landet med vatten. Som tur var detonerade aldrig bomberna och dessa kunde senare desarmeras. Hade attacken lyckats skulle det lett till stora umbäranden för civilbefolkningen.

Det är lättare att förstå konflikten om man får tillgång till rätt fakta.

Jag har mejlat SR och påpekat felaktigheterna i texten.

Uppdatering
Efter att ha väntat några dagar på att Ekot skulle uppdatera texten kontaktade jag till slut journalisten bakom inslaget via Twitter. Jag fick ett trevligt svar där hon sa att formuleringen var ”luddig”.

SR uppdaterade texten och nu kan man istället läsa att ”Fatah-rörelsen samlat hundratusentals människor på gatorna för att fira Fatahs 48 år av kamp mot den israeliska ockupationen”

Problemet kvarstår! Nyheten är trots korrigering fortfarande felaktig. Västbanken var inte ockuperat av Israel 1965. Så varför vill/kan inte SR beskriva firandet för vad det är? En attack mot ett civilt mål inne i Israel är per definition en terrorattack och det är vad palestinierna firar. Fatahs första terrorattack mot Israel.

Firandet som anordnats av Fatahs premiärminister Mahmoud Abbas beräknas ha kostat över 7 miljoner kronor.

Källor:

En reaktion på ”Vad var det man firade i Gaza egentligen?

Lämna en kommentar