Det finns ofta två sidor av en nyhet, sedan finns det TT:s version

Tidigare i maj var en israelisk flerbarnspappa på väg hem i sin bil efter att ha storhandlat. När han passerade en palestinsk demonstration överöstes han av stenar och bilen omringades av en palestinsk mobb. I självförsvar använde han sin pistol och sköt en av de som attackerade honom. Minuter senare kom Israelisk soldater till undsättning och skingrade den attackerade folkmassan genom att skjuta tårgas.

I TT:s version av nyheten är rubriken “Palestinier ihjälskjuten på västbanken”. I texten läser man att mannen “försökte köra igenom en samling protesterande palestinier”. Detta leder läsaren att tro att det var Israelen som försökte plöja igenom folksamlingen och därmed provocerade fram stenkastningen. På videon som Times of Israel publicerade ser man omfattningen av skadorna på bilen och man ser också tydligt hur folk försökt ta sig in i bilen utifrån märkena på dörrhandtagen, man kan bara ana paniken hos personen i bilen. Medvetet eller ej suddar sedan TT:s artikel ut tidslinjen och skriver “i samband med detta ska bosättaren och israeliska soldater ha öppnat eld”. Inget om att de Israeliska soldaterna kom till undsättning eller att de sköt tårgas och inte verkanseld.

TT:s rapportering leder till en mycket skev uppfattning om konflikten och leder till en farlig demonisering av Israel. Ibland undrar jag om man verkligen kan kalla TT:s Mellanöstern rapportering för journalistik. En mer passande beskrivning vore aktivism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s