En balanserad artikel från Sveriges Radios mest välrenommerade journalist?

Israeliska barn har tvingats tillbringa större del av dagarna i skyddsrum

Följande inslag är signerat en av Sveriges mest välrenommerade journalister Cecilia Uddén. Cecilia har många års erfarenhet som mellanösternkorrespondent och har fått ett flertal priser för sitt arbete. Jag har tagit citat ur inslaget och lämnat mina reflektioner under för att påvisa att inslaget som med svenska mått mätt är välbalanserat, fortfarande är starkt vinklat mot Israel.

Från politiskt oberoende Sveriges Radio:

”En tonårspojke dödades i morse på väg till skolan när Israel genomförde bombräder mot Gazaremsan. Den nyuppblossade konflikten, som tog fart när Israel dödade en militant jihad-ledare i Gaza i fredags är nu inne på sin fjärde dag. Över 20 palestinier har dödats och över en miljon israeler i södra Israel har fått sin vardag rubbad.”

Redan i första meningen i inslaget lyckas man känslomässigt vända läsaren mot Israel genom att börja med uppgiften att en pojke dött. Problemet är att pojken dog inte av Israelisk eld, detta stod klart redan vid SR:s publiceringen av inslaget. Att det fortfarande inte kommit någon rättelse gör det till en direkt lögn. Läs historien om Nayef Qarmut som påståtts dödats av Israel.

Att man inte nämner de massiva raketattacker som föregick Israels motattack, får Israels rätt till självförsvar att framstå som en attack.

När man heller inte nämner varför Israel neutraliserade ledaren för det terroriststämplade PRC, så befäster man för läsaren att det är Israel som är den aggressiva parten. Israel neutraliserade Jihad-ledaren eftersom han var på väg att iscensätta ett nytt massivt terrorangrepp liknande det som hans organisation utförde förra året.  En terrorattack på Israelisk mark där ett flertal civila kallblodigt sköts ihjäl och totalt 37 skadades. ref. Wikipedia, blogginlägg om händelsen och SR:s rapportering. Självklart måste Israel förhindra en sådan attack mot sin civilbefolkning.

I inslaget beskrivs offren som palestinier och inte som den korrekta termen, kombattanter/terrorister.  Att beskriva offren som palestinier gör att läsaren får uppfattningen att det rör sig om civila. Denna omskrivning av kombattanter/terrorister är något som Sveriges Radio genomgående använder i sina inslag. Offer på den Israeliska sidan understryks dock alltid att de är soldater.

Exempel från ett tidigare inslag:

”Tolv israeliska soldater skadades och flera palestinier dödades i sammandrabbningarna som följde på sprängningen.” När man kontrollerar den historien så visar det sig att det var tretton israeler som skadades. De palestinierna som dog i sammandrabbningarna var de som körde varsin jeep fullastad med sprängmedel och som de själva detonerade när de nådde gränsövergången. ref.

Bilder på några av offren som Sveriges Radio refererar till i inslaget.

Att en miljon israeler fått sin vardag rubbad är en grav underdrift. En person på Twitter vittnade om att de har 45 sekunder på sig från det att larmet går till att hämta sina två spädbarn och springa ned två trappor för att söka skydd innan raketerna slår ned. Detta flera gånger om dagen…

Reportaget innehåller inga uppgifter om de skadade på den Israeliska sidan.

”Vardagslivet för hundratusentals människor är påverkat, en fotbollsmatch fick avbrytas när flyglarmet ljöd i går. 104 raketer har avfyrats från Gaza de senaste dagarna 43 av dem har oskadliggjorts av Israels missilförsvar.”

Cecilia blandar ihop siffrorna. Över 150 raketer har avfyrats och av dem har ca: 40 skjutits ned. Vid publicerings tillfället för artikeln var det över 200 raketer som avfyrats och 50 som skjutits ned.  Varje nedskjutning kostar Israel 200.000 kronor  i materialkostnad. Svenska Sida ger stora summor till fredsarbetet i Gaza, kanske borde de pengarna istället gå till Israels missilförsvar?

”På andra sidan gränsen, i Gaza, har över 20 människor dödats, i morse en 17-årig skolpojke. Israel har genomfört över 20 bombräder mot Gazaremsan under de senaste fyra dagarna.”

Återigen 20 människor men inget om att 18 av dem var kombattanter (Video: Hamas använder civila som mänskliga sköldar).  Att använda ordet bombräder när det rör sig om ca: 20 noga utvalda missilattacker ger fel associationer. Bombräder eller bombregn kan däremot beskriva de ca: 200 raketer som palestinierna avlossat mot oskyldiga civila.

Videon på hur en Israelisk ”bombräd” går till.

”Den senaste upptrappning är den allvarligaste på många månader. Det har nu gått över tre år sedan Gazakriget då 1 400 människor miste livet. Sedan dess har Hamas och Israel upprätthållit ett spänt lugn, en informell vapenvila och det är inte Hamas som nu avfyrar några raketer, utan den väpnade gruppen Islamiska Jihad.”

Återigen så överdriver Cecilia ena partens siffror, men förminskar den andra partens.

Siffran på dödsfall enligt Wikipedia är 1.161 varav 709 var kombattanter*. Att Cecilia beskriver det som ett spänt lugn och inte nämner de 1000 raketer som avfyrats från Gaza mot södra israel sedan Gazaoffensiven tycker jag är märkligt.

Det stämmer att Hamas inte är de som avfyrar raketerna mot israels civilbefolkning men PRC har deras godkännande. Hamas ska och bör hållas ansvariga.

På vilket sätt är detta ett balanserat inslag av Sveriges mest prisade reporter?

Relaterad inlägg:
Sveriges Radio rättar inte fakta fel.

* Här tvistas det om vilka siffror som ska gälla. Att Cecilia rapporterar den totala mängden och inte antalet kombattanter är riktigt dåligt.

Annonser

One thought on “En balanserad artikel från Sveriges Radios mest välrenommerade journalist?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s