Ingenting får någonsin verka bra när det kommer till Israel

Säkerhetsbarriären som skiljer mexikaner och amerikaner
Säkerhetsbarriären som skiljer mexikaner och amerikaner

I SVT:s senaste nöjesprogram ”Två på Resa” åker festfixaren Micael Bindefeld tillsammans med skådespelerskan Izabella Scorupco till Israel.

Micael visar i programmet upp den vibrerande staden Tel Aviv och pratar om sin nyligen bortgångna far som vid sin pension flyttade till denna härliga stad. Vidare så besöker resesällskapet Döda havet och Jerusalem. Det är ett varmt program som visar upp Israel som det mångfacetterade landet det är.

Trots att Micael och Izabella aldrig besöker några av de omtvistade områdena så bara måste SVT klippa in ”informationsskyltar” för att ge en negativ bild av landet. I all sin iver att svartmåla Israel så skriver man att Israel ockuperar Gaza vilket inte stämmer. SVT skriver också att barriärens syfte är att skilja Israeler från Palestinier vilket inte heller är sant. Läser man vad Israel och Internationella domstolen i Haag (ICJ) säger så är barriärens syfte att skydda civilbefolkning mot självmordsbombare och terrorism.

Att det inte förekommer några informationsskyltar i Bill Skarsgårds program där han besöker USA om t.ex. Usa:s krig mot terrorism, Guantanamo eller inklippta bilder på det stängsel som separerar mexikaner från amerikaner visar på att SVT särbehandlar Israel.

Den här typen av nöjesprogram ska inte ta ställning i Israel–Palestina-konflikten. Klarar man inte av att göra ett balanserat och korrekt program, borde man avstå!

Jag har skrivit följande brev till SVT:s tittarservice.

Hej!

I programmet Två på resa avsnitt 10 som sändes den 26 december besöker Micael Bindefeld Israel. Under programmets gång så dyker det upp felaktiga informationsskyltar. Dels hävdar ni i programmet att säkerhetsbarriärens syfte är att skilja Israeler från Palestinier vilket inte stämmer. Säkerhetsbarriären är till för att skydda Israels civilbefolkning, något som Israel menar att de har stöd för enligt artikel 51 i FN-stadgan. Även Internationella domstolen i Haag förstår det syftet. Ni skriver också att Israel ockuperar Gaza, vilket inte stämmer.

Jag hoppas att ni så snart som möjligt går ut med ett förtydligande samt klipper bort dessa skyltar ur programmet.

Vänliga hälsningar
Mikael Svensson

Kopiera gärna mejlet och skicka till ts@svt.se

Relaterat: (videos)
The Truth About the West Bank , The Truth About the Peace Process

Annonser

6 reaktioner på ”Ingenting får någonsin verka bra när det kommer till Israel

  1. Har skickat mailet, men gjorde några ändringar:

    I programmet Två på resa (avsnitt 10) som sändes den 26 december besöker Micael Bindefeld Israel. Under programmets gång visas felaktiga informationsskyltar. Dels påstås att säkerhetsbarriärens syfte är att skilja israeler från palestinier, vilket inte stämmer. Säkerhetsbarriären är till för att skydda Israels civilbefolkning, något som Israel menar att de har stöd för enligt artikel 51 i FN-stadgan. Faktum är att, efter det att barriären byggdes, det knappast förekommit några självmordsbombningar i Israel. Internationella domstolen i Haag har förstått och accepterat Israels syfte med barriären. Ni skriver också att Israel ockuperar Gaza, vilket som ni vet inte stämmer.
    Som god publicistisk sed föreskriver bör ni naturligtvis snarast och på bästa sändningstid korrigera den felaktiga informationen, vilket jag som licensbetalare räknar med att ni kommer att göra. Jag vore även tacksam om ni tar er tid att svara på mitt brev…

    Med bästa hälsningar!

    Jan Hallén Rizzo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s