Aron Lund låter bli att ställa kärnfrågan

Aron Lund beskrivs som Mellanösternexpert av SVT. Foto: SVT
Aron Lund beskrivs som Mellanösternexpert av SVT. Foto: SVT

I tisdags skrev expressens Aron Lund om de havererade fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna. Ett misslyckande som han helt och hållet skyller på Israel.

Aron menar att det är Israel som skjutit förhandlingarna i sank eftersom de inte frigivit den fjärde och sista omgången terrorister på utsatt tid. Det jag inte förstår är varför han inte ställer sig frågan VARFÖR Israel inte släppt de resterande fångarna? Detta borde rimligtvis vara det centrala i hans text. Har han tappat sin journalistiska nyfikenhet för de obesvarade frågorna? Eller är det så att han nöjer sig med att låta kärnfrågan förbli obesvarad så länge man kan skylla Israel för de misslyckade förhandlingarna?

Enligt Jerusalem Post som intervjuat en israelisk politiker med insyn i förhandlingarna beror uppskjutandet på att palestinierna gett tydliga signaler att de inte tänker fortsätta fredssamtalen efter utsatt datum. Något som skulle försätta Israel i en situation där man frigivit över hundra terrorister utan att fredsprocessen rört sig en millimeter framåt. Detta blir väldigt svårt för Israels regering att förklara för de familjer som förlorat sina nära och kära i de terrorattentat som fångarna begått.

Varför ställs inte dessa elementära frågor?

Men Aron slutar inte där. Han går så långt att han insinuerar att Israel torpederat samtliga tidigare fredsförhandlingar. Självklart utan att nämna något om fördubblingen av antalet terrorattentat under de pågående fredsförhandlingarna. Inget om hur palestinierna tidigare erkänt Israel som en judiskstat men att detta återigen tvingas ligga på förhandlingsbordet för att de inte håller tidigare avtal. Hur Arafat i strid med Oslo avtalet planerade den andra intifadan som kom att kosta hundratals civila israeler livet.

Att svenska journalister kan skriva om situationen mellan Israel och palestinierna utan att nämna de nästan dagliga terrorattackerna är för mig en gåta. Att sedan beskriva bosättningarna som det största hindret för fred utan att ägna en tanke på hur det gick när Israel monterade ner bosättningarna i Gaza. Och till sist varför är det ingen som uppmärksammar det fullständigt galna i att palestinierna har som krav att man ska frisläppa hundratals terrorister som mördat civila för att ens sätta sig ner och diskutera en FREDSÖVERENSKOMMELSE?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s