Att läsa Aftonbladet är ett steg mot intellektuell dränering

Egyptens president Anwar Sadat tv, USA:s president Jimmy Varter och Israels premiärminister Menachem Begin
Fd Ledaren för Likud tillika Israels premiärminister Menachem Begin skriver under fredsavtal med Egypten. Ett avtal som flera i Egypten nu vill riva upp

Efter att 99 % av rösterna räknats i det Israeliska valet publicerade Aftonbladet en krönika av Anders Lindberg med rubriken ”Israel röstar för mer våld”.

Att man kan publicera en krönika med den rubriken i en av Sveriges största kvällstidningar utan att kunna backa upp den faktamässigt eller rent intellektuellt säger rätt mycket om dagens Israelfientliga klimat.

Lindberg verkar mena att en röst till höger på den politiska skalan automatiskt är en röst för ökat våld. Att högerpartiet Likud som Lindberg pekar ut som krigshetsande snarast gjort ett katastrofval hindrade inte publiceringen. Det viktigaste verkar vara att svartmåla och avhumanisera Israelerna.

Större delen av krönikan ägnar han åt Netanyahu och hans parti Likud som han försöker framställa som högerextremt och som det största hindret för fred. Trots att Netanyahu upprepade gånger bjudit in till fredsförhandlingar som palestinierna avvisat, så får Lindberg det att låta som det är Israel som vägrar fred. Att Palestinierna slog den sista spiken i kistan för Osloavtalet genom att gå bakvägen via FN för att uppgradera sin status är något som Lindberg helt undviker att berätta. Skulden för de havererade fredsförhandlingarna läggs istället helt och hållet på Israel och Netanyahu.

Skulle Lindberg använda samma måttstock när han beskriver de palestinska partierna som han gör med de Israeliska skulle de beskrivas som ultra ultra extremnationalistiska eftersom de är för en enstatslösning genom förintandet av Israel och etnisk resning av alla judar. Hamas har till och med gått så långt att de startat en militärakademi för barn. Så vem är det som är extrem? Vem är det som är ett hinder för fred i regionen? Vem är det som är för ökat våld?

Läs följande replik till Aftonbladets krönika av Israels ambassadör Isaac Bachman. En replik som Aftonbladet vägrade att publicera.

/Mikael

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s