En tunnel rakt in i mörkret

Bild på den terrortunneln som sträckte sig lång in i Israel
Bild på den terrortunneln som sträckte sig långt in i Israel

För två veckor sedan upptäckte IDF en underjordisk tunnel som sträckte sig från Gaza till långt in på israeliskt territorium. Aldrig tidigare har man avslöjat en tunnel av samma omfattning och storlek. Tunneln gick 20 meter under marken och sträckte sig över 1,7 kilometer. Tunneln som hade full ståhöjd, var utrustad med el- och teleledningar samt ett enklare rälssystem. Det senare tror man skulle användas för att snabbt transportera Hamas vältränade krigare till och från den israeliska sidan av gränsen.

Man vågar knappt tänka på konsekvenserna av ett scenario där ett närmast obegränsat antal tungt beväpnade terrorister obemärkt skulle kunna ta sig in i Israel.

Genom upphittade kvarglömda mjölkpaket har man kunnat konstatera att byggandet av terrortunneln pågått i över ett år. Detta visar att vapenvilan och medlingen mellan parterna bara har varit ett dubbelspel från Hamas sida för att vinna internationella sympatier och ge organisationen tid att återuppbygga sin vapenarsenal, samt skapa ny infrastruktur för terror.

Tunneln som var förstärkt med 500 ton cement har väckt en het debatt i Israel eftersom man nyligen lättat på restriktionerna för bland annat cement. Tidigare har man kunnat föra in byggmaterial trots blockaden men då endast till byggprojekt som varit godkända av FN eller liknande organisationer. På detta vis har man kunnat säkerställa att cementen endast använts till legitima ändamål och inte som nu,  gått till byggandet av terrortunnlar.

I Sverige har Ship to Gaza använt den tidigare restriktionen av cement som ett politiskt slagträ mot Israel. Flera av organisationens representanter har okritiskt fått framträda i massmedia och låtit det framställas som att ingen cement tillåtits in till Gazaremsan. Detta trots att det varit uppenbart att byggmaterial kontinuerligt släppts in eftersom man lyckats bygga både vattenparker, femstjärniga hotell och köpcentrum  under Israels legala blockad.

Det är många organisationer som högljutt protesterar mot Israels blockad. Det finns till och med de som tror att själva blockaden är hindret för fred. Att dessa organisationer är knäpptysta när det visar sig att lättnader av blockaden direkt utnyttjas i terrorsyfte visar på en enorm dubbelmoral.

Upptäckten av terrortunneln är den tredje i år. Hamas svar på avslöjandet är att de ska bygga 1000 till…

/Mikael

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s