Åtta år sedan bosättningarna i Gaza evakuerades – Ett steg närmare fred?

Israel evakuerade alla bosättningar i Gaza 2005 i utbyte mot fred.
Israel evakuerade alla bosättningar från Gaza 2005 i utbyte mot fred.
Idag är det åtta år sedan Israel drog sig ut ur Gaza. Beslutet att evakuera samtliga bosättningar togs efter hårda påtryckningar från omvärlden.

Israel rev synagogor, grävde upp gravar och vräkte människor som i årtionden bott i området. Allt detta gjordes för att omvärlden lovad fred och stabilitet i retur.

Som en gest av välvilja donerade man de högteknologiska växthus man byggt och som stod för 15 % av hela Israels jordbruksexport. Tanken var att dessa växthus skulle sysselsätta hundratals palestinier och få fart på deras ekonomin.

Några timmar efter att den sista Israelen lämnat Gaza den 12 september 2005 avfyrades de första raketerna mot Israel. Växthusen plundrades och förstördes. Ytterligare 1800 raketer hann avfyras innan man i juni 2007 införde en blockad mot Gaza. Omvärlden som lovat fred och stabilitet stod tysta och tittade på när Israel tvingades att bli det första och enda landet i världen som lever under en raketsköld.

Lika tyst som världen var när Israel konstant utsattes för raketbeskjutning, lika handlingsförlamade var man när terrororganisationen Hamas tog makten i Gaza genom att kasta ut sina meningsmotståndare från taken. Hamas, ett politiskt parti som tagit steget längre än Hitlers NSDAP då de till och med skriver i sitt partiprogram att de ska utrota alla judar.

Nu, åtta år senare har över 14 000 raketer regnat ned över Israels civilbefolkning. Det råder sedan tillbakadragandet ett lågintensivt krig mellan Israel och Hamas. I södra Israel utformas busskurer och lekplatser som kombinerade skyddsrum. I byn Sderot som ligger vid gränsen mot Gaza lider mellan 75 – 95 % av barnen av posttraumatisk stress. Över en miljon civila lever inom räckvidden för terroristernas raketer.

På Gazaremsan styr terrororganisationen med järnhand. Det finns inte längre någon pressfrihet och minoriteter såsom kristna och homosexuella förföljs. Samtidigt indoktrinerar regimen nästa generations palestinier med hatpropaganda via barnprogram och sommarläger. Man förnekar staten Israels rätt att existera, oavsett gränsdragningar och protesterar högljut mot de pågående fredsförhandlingarna.

Fred och stabilitet?

Nu riktas omvärldens fokus istället mot den sk. Västbanken. Återigen hörs samma krav och löften om fred, bara Israel evakuerar bosättningarna på den omtvistade marken i Judéen/Samarien.

På västbanken styr Fatah ledaren Mahmoud Abbas trots att hans mandat gick ut för fem år sedan. Att han fortfarande sitter kvar vid makten beror antagligen på USA:s och EU:s mångmiljard stöd. Om det skulle utlysas nyval är det tyvärr troligt att Hamas tar över makten även på västbanken.

Är det verkligen bosättningarna som är hindret för freden?

Tyvärr tror jag att roten till problemet är det samma som för 65 år sedan, då Israels grannar startade ett utrotningskrig mot landet med intentionen: “to throw the Jews into the sea”

/Mikael

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s