Rasism och propaganda under universitetets tak

Evert Svensson tackas av som ordförande för Svenska palestinakommittén
Evert Svensson tackas av som ordförande för Svenska palestinakommittén

Härom veckan tog jag del av ett brev som adresserats till rektorn för Göteborgs Universitet. Brevet som jag bygger mitt inlägg på handlar om hur Göteborgs Universitetet ger en plattform och legitimitet för Svenska palestinakommittén att sprida en ensidig och demoniserade bild av Israel och där publiken utan konsekvenser fått ägna sig åt hets mot folkgrupp och grova rasistiska påhopp.

Allt det här utspelade sig under Vetenskapsfestivalen i Göteborg som gick av stapeln från 7 -11 maj. Festivalen är en av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och har ungefär 70 000 besökare. Bland det rika utbudet fanns programpunkten ”Är fred och demokrati möjligt i Mellanöstern? (Arrangerat av Göteborgs universitet tillsammans med Svenska palestinakommittén).

Talarna som presenterades i det tryckta programmet var Ziad Taib (Prof Matematik Chalmers och AstraZeneca), Gert Gelotte (Ledarskribent, Göteborgs-Posten),  Staffan Lindberg (Prof Statsvetenskap,Göteborgs universitet), Mikael Schultz (Doc, Freds- och utvecklingsforskning Göteborgs Universitet) samt Evert Svensson (Författare, fd riksdagsman).

Tyvärr tackade Staffan Lindberg och Mikael Schultz nej till att delta. Kvar att hålla i föreläsningen var Gert Gelotte, ledarskribenten på GP som förbjudits av tidningen att skriva ledare i ämnet Israel/Palestina pga. sin ensidiga syn på konflikten. Evert Svensson som i tio års tid varit ordförande i Svenska palestinakommittén och efter det seglat ombord på “Ship to Gaza”. Svensson har även varit ordförande i broderskapsrörelsen och rekommenderat böcker av kända antisemitiska författare. Gemensamt för Gert och Evert är att de saknar lämplig akademisk kompetens i ämnet för att hålla ett föredrag med vetenskaplig inramning. De bör snarast beskrivas som aktivister. Kvar med relevant akademisk kompetens är Ziad Taib som förutom sin akademiska titel är viceordförande i Svenska palestinakommittén. Ziad hade ingen egen programpunkt utan var den som ledde den 3-timmar långa föreläsningen.

När programpunkterna skulle avhandlas så pratade man inte om de 280 miljoner människor i Mellanöstern som inte lever i en demokrati. Istället inriktade man sig enbart på de 8 miljoner som faktiskt lever i en demokrati i ett av de absolut minsta länderna i regionen, Israel. Gert Gelotte ägnade hela sin talartid till att försöka lägga fram bevis för att Israel inte är en demokrati. Han gick till och med så långt att han försökte utmåla landet som en rasistisk apartheidstat. Ett påstående som inte är applicerbart på Israel utan är en del av den retorik som kommer från BDS-rörelsen. Hade Gert varit genuint intresserad av rasistiska yttringar eller diskriminerande system så finns det gott om exempel i andra delar av mellanöstern. Tillexempel kunde han nämnt dhimmi-systemet som varit i bruk i hundratals år i regionen. Ett system där kristna och judar tvingas betala extra skatt och behandlas som andra klassens medborgare och saknar samma rättigheter som övriga invånare.

Varken Evert eller Gert nämnde överhuvudtaget det blodiga inbördeskriget i Syrien som också passar in på huvudfrågan. Inget om dessa miljontals människor som tvingats på flykt eller de bestialiteter som begås av båda sidorna i konflikten. Återigen. Det var bara Israel som var i fokus.

Det var också tänkt att pratas om “Vart är Arabvärlden på väg i efterdyningarna av den Arabiska våren?” men detta uteblev till “förmån” för att diskutera ännu mer runt ett av det absolut minsta länderna i regionen. Israel.

Ett av kärnvärdena för vetenskapsfestivalen är trovärdighet, något som helt saknades på denna föreläsning. Istället för att vara en faktabaserad föreläsning om utmaningarna efter den arabiska våren och en vetenskaplig syn på konflikterna i regionen så blev det en enda lång propaganda kväll mot staten Israel.

I samband med den efterföljande diskussionen till Gert Gelottes föredrag skedde en mycket allvarlig incident då en kvinna kom med en rad starkt antisemitiska uttalanden (bl.a. ”Då skulle Hitler bränna er allihopa. Ni är onda.”). Varken föredragshållarna eller organisatörerna reagerade verbalt på detta, dock tillkallades vakter.  Att en representant för Göteborgs Posten eller Svenska palestinakommittén inte går i svarsmål eller upprättar en anmälan om hets mot folkgrupp är under all kritik. Palestinagrupperna som allt för ofta i sin Israelkritik övergår till ren antisemitism borde se till att hålla rent framför sin egen dörr. Göteborgs universitet och Vetenskapsfestivalen borde vara noggrannare i fortsättningen till vilka de lånar ut sitt goda namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s