Ensidigt och förutsägbart av Musikhjälpen

Under hela våren 2014 tvingades skolorna i södra Israel stänga flera gånger per månad på grund av det palestinska raketbombardemangent från Gaza. Skolbarn traumatiserades och deras skolgång blev lidande.

Med bara några dagar kvar tills årets Musikhjälpen, så kan man redan nu gå in och ta del av utbildsbildningsmatrial som Sveriges Radio och UR tagit fram till årets tema “Barn har rätt att gå i skolan”. På startsidan för musikhjälpens hemsida har man lyft fram en av dessa utbildningsfilmer, den om palestinska Rayan 13 år. Filmen börjar med hur man ser bomber som vräker ner över Gaza, för att sedan snabbt gå över till ett annat klipp där människor flyr för sina liv. Oklart om dessa är från Gaza eller Syrien men eftersom kontexten handlar om Gaza så får man den uppfattningen. Efter det kommer en speakerröst som berättar att “En dag blev skolan och hela kvarteret beskjutna i granatattacker”. Tittaren får inget sammanhang berättat för sig utan man lämnas att tro att Israel plötsligt bestämt sig för att bomba denna lilla 13 årings skola. Inget om att palestinierna bombarderat Israel under flera månader. Inget om att det var sommarlov och Rayans skola var stängd. Inte ens en liten faktaruta om att flera av Gazas skolor användes som vapendepåer och raketavfyrningsramper mot den Israeliska civilbefolkningen.

Istället låter producenten Rayan leta runt efter imaginära skolböcker i bråten av den förstörda skolan utan några skyddskläder trots rasrisken. Det viktiga verkar vara att få fram starka bilder. Och det lyckas man med. För det är fruktansvärt det som hänt men man kan inte som Public service-bolag helt ta bort kontexten till att skolan och kvarteret träffats av granater. Av de 267 skolor som UNRWA driver i området var det alltså en eller två som förstördes under Hamas senaste krig mot Israel. Och det tåls att säga igen. Det pågick ingen skolverksamhet eftersom det var sommarlov.

Jag vill här passa på och påminna Sveriges Radio och UR att det även finns barn i Israel som lider och har lidit i många år av detta krig. Barn som ständigt behöver fly till skyddsrum mitt under lektion eller rast. Barnen har tidvis inte ens kunnat gå till skolan pga att det varit för farligt att bedriva undervisning. Ett israeliskt barn i 12 års ålder har aldrig upplevt fred under sin livstid! Varför berättar man inte detta i sammanhanget? Varför inte även träffa dessa barn? Varför inte prata med anhöriga till de barn som dog när palestinierna sköt en missil rakt in i en skolbuss? Över hälften av barnen i södra israel lider idag av post-traumatisk stress på grund av den ständigt pågående palestinska aggressionen.

Som Public service-bolag har man en skyldighet att berätta hela bilden. Man kan inte få detta att låta som att Israel bombar sönder skolor i Gaza utan att sätta detta i sitt rätta sammanhang. Speciellt inte när materialet är tänkt att användas i skolutbildningen! Till Sveriges Radio och UR. Tänk er för nu och gör om, gör rätt!. Var ett Public Service företag på riktigt!

Läs mer: Gazas terrorskolor finansieras av bistånd

Annonser

En reaktion på ”Ensidigt och förutsägbart av Musikhjälpen

  1. Tycker alla skall kontakta Tittarservice angående detta samt ansvarig för programmet i fråga och sist men inte minst VD Hanna Stjärne för efter hon tillträdde som just VD har förljugenheten mot judar och Israel eskalerat.
    Detta är ju helt vansinnigt med förljugna program som vänder sig till skolungdom. Detta måste få ett slut. Nu har det passerat all etik på SVT.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s