Röster vi aldrig hör i radio

När kriget bröt ut sommaren 2014 valde Sveriges Radio att placera sin korrespondent Johan-Mathias Sommarström i Gaza. Jag vet inte om radion ansåg det för farligt att placera honom på den Israeliska sidan av gränsen på grund av det massiva palestinska bombardemanget, eller om de gjorde ett medvetet journalistiskt val. Effekten blev att vi endast fick höra om tragedierna som utspelade sig på den ena sidan av gränsen. Berättelsen om de israeliska livsödena fick vänta.

Det här var två år sedan.

Nu gör Sveriges radio ett uppföljande reportage i krigets kölvatten. På plats i Gaza sänder Jesper Lindau sina reportage på bästa sändningstid i radions prestigefyllda nyhetsprogram, P1-morgon. Israelerna på andra sidan gränsen får återigen vänta innan deras röster hörs i den oberoende radion.

Under rubriken ”Ovisshet för svårt sjuka i Gaza” har Jesper Lindau valt att fokusera på de palestinier som inte får vård i Israel. Men låt oss stanna upp och reflektera över infallsvinkeln i reportaget. Jesper har alltså valt att framställa det som att det vore en självklarhet att palestinier ska ha rätt till vård i Israel för miljontals kronor. Israeliska skattebetalare ska inte bara tolerera att attackeras och ständigt få höra hur deras land ska raderas från kartan, eller acceptera att raketer nästan dagligen regnat ned och lamslagit stora delar av samhället sedan 2005. De förväntas också enligt Sveriges Radio ge vård till invånarna i Gaza? Eftersom Israels blockad av Gaza är laglig och det inte finns några restriktioner gällande sjukvårdsmaterial, så förstår jag inte hur Jesper tycker denna vinkel är rimlig? Snarare borde vinkeln vara att trots attackerna ger Israel vård till behövande palestinier!

Men Jesper slutar inte där! Istället för att lyfta fram att 70% av palestinierna (trots attackerna) får vård i Israel väljer Lindau att fokusera på de 30% som nekas.  Att sedan inte förklara för oss lyssnare att de säkerhetskontrollerna som genomförs på de män och kvinnor som söker vård beror på att Hamas förfalskat medicinska intyg för att ta sig in i Israel.

Det som borde vara ett inslag som visar hur långt Israel är villiga att gå för att förbättra situationen för det palestinska folket blir i Sveriges Radio ett enda långt demoniserande inslag. Hur är detta möjligt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s