Öppet brev till Jesper Lindau angående radions rapportering om Gaza

Affisch i Gaza för Hamas
Bilbord i Gaza om Hamas attacker mot Israel

Hej Jesper,

Läser din rapportering från Gaza och reagerar på flera delar i ditt reportage som jag inte tycker är en korrekt beskrivning och som inte heller alla gånger lever upp till radions högt ställda krav på objektivitet.

Redan i ingressen skriver du att attackerna fortsatt sedan krigsslutet 2014. Det stämmer så klart men varför är du inte tydlig med att det är palestinierna som attackerar Israel? Varför dra likhetstecken mellan offer och förövare? Och varför väljer du att rapportera om just denna händelse? Palestinier har beskjutit israeliska samhällen i stort sett varje månad sedan årsskiftet utan att det lett till någon som helst rapportering från Sveriges Radios sida.

Man skulle också kunna ifrågasätta varför du väljer att utelämna att raketerna slog ner i närheten Sderots tågstation där mängder av personer vistades eftersom det var lördag och alla var lediga. Det vill säga tid, plats och mål för raketerna var ingen tillfällighet. Du säger också att ingen kom till skada vilket är en sanning med modifikation, över 20 personer vårdades för chockskador.

“Israel anföll Gaza senast 2014 – inte minst på grund av hotet från raketerna som avfyras inifrån Gaza.” – Raketerna var inget hot, de var ett faktum. Hundratals raketer hade regnat ner över den israeliska civilbefolkning sedan januari och det är magstarkt av dig att utmåla Israel som den parten som startade kriget.

Men tillbaka till frågan om varför du valt att rapportera om just denna händelse. Jag kan inte göra någon annan tolkning än att det är för att denna gång blev Israels svar på attacken väldigt resolut, vilket hör till ovanligheterna. Att du väljer ett extremfall utan att förklara detta för lyssnara får dem att tro att detta är det normala. Du kunde med enkelhet berättat om de miljontals dollar i biståndspengar som slussats till Hamas militära upprustning. Du kunde berättat att ett dussintal palestinier sedan årsskiftet fått sätta livet till när de byggt militära installationer åt Hamas. Du kunde berättat att de grävt en tunnel på nästan 40 meters djup in på Israeliskt territorium så sent som i början av sommaren. Hade du bara nämnt det hade lyssnara förstått att Israels resoluta svar var ett försök att förhindra ännu ett nytt krig. Israels mål var militära.

Istället lägger du stor del av reportaget till att intervjua den stackars mannen som fått splitter i sin vattentank. Som tur var skadades han inte, men förklara för mig varför hans historia är mer värd att lyfta fram men än alla de Israelerna som var vid tågstationen i Sderots när raketerna slog ned? Att det sedan visar sig att denna man tidigare hamnat mitt i skottlinjen borde ju rimligtvis få dig att fråga varför bomberna faller så nära hans hem?

Hade du ställt den frågan hade du förstått vad för väsentlig del som fattas i din rapportering.

Hamas

En terrororganisation som styr Gaza med järnhand och i vars stadgar det står att man ska döda judar oavsett var de befinner sig.

Inte en enda gång i ditt reportage nämner du ordet Hamas.

Vänliga hälsningar
Mikael

Annonser

6 reaktioner på ”Öppet brev till Jesper Lindau angående radions rapportering om Gaza

  1. Man kan även ifrågasätta den ensidiga rapporteringen om ”palestinier” som får vård i Israel (7 av10), bristen på byggnadsmaterial vid husbyggen etc etc. SR;s agenda ligger i öppen dager…

  2. Väldigt bra o sakliga frågor. Fantastiskt att du snappade upp så mycket. Håller helt med dig i brevet. Ska bli spännande o se vad han svarar

  3. Tack mikael!du har alldeles rätt.
    det ser ut som man vänjer sig till att få denna förvrängda bild av ìsrael i pressen ,men läsaren borde ha rätt till en sannare bild av situationen.

  4. Det finns bara förlorare i detta krig civilbefolkningen lider,en ensig kritik mot Israel skapar inte fred.Hamas vill döda judar överallt ditt går Svenska skattepengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s