Vems talan för Judar för israelisk-palestinsk fred?

Ett enkelt sätt att undvika antisemitisk retorik är att skilja på staten Israel och judar. Svenska judar har varken mer eller mindre ansvar än någon annan för Israels krig mot terrorism eller hur landet agerar i Mellanöstern. Därför tycker jag att det är mycket märkligt att det finns en förening som gör just den kopplingen och dessutom får oproportionerligt mycket utrymme i den svenska dagspressen, Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF).

Bara namnet på organisationen borde få tidningarna att tänka sig för både en och två gånger. Finns det judar som är emot fred? Varför judar men inte araber? Varför inte svenskar för israelisk-palestinsk fred? Vad är det som de vill uppnå med att göra just den distinktionen?

Läser man medlemsvillkoren visar det sig sen att man faktiskt inte ens behöver vara jude, det räcker med att man för tillfället identifierar sig som jude. Vilket i och för sig kan vara ganska skönt eftersom man då minimerar risken att få hakkors målade på ytterdörren eller mötas av maskerade poliser med förstärkningsvapen när man lämnar barnen på dagis. Den judiska identiteten kan enkelt tas av efter varje publicerad debattartikel.

Tar man sig tid och läser JIPF:s inlägg står det klart att de inte är för en rättvis fred, de är bara emot Israel. Till exempel så har man inte fördömt en enda av de hundratals attackerna som drabbat oskyldiga israeler de senaste månaderna, trots att föreningen säger sig ta avstånd från terror.

Och det tydliga faktum att flera av JIPF:s talespersonerna så som Dror Feiler (V) och Henry Ascher (K) sitter på framträdande roller i palestinska grupperingar visar att Judar för israelisk-palestinsk fred bara fungerar som ytterligare en plattform till samma tröttsamma försök att demonisera Israel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s