TT:s vinkling på dagens kallblodiga attack

Beit El är en by som ligger två mil norr om Israels huvudstad Jerusalem. I byn bor ca 5000 personer, många av dem religiösa eftersom platsen är närmast helig inom judendomen. Beit El betyder nämligen ”Guds hus” och är enligt gamla testamentet platsen där Jakobs dröm utspelade sig där en stege förband himlen med jorden.

Platsen ligger inom det område som kallas Area C, det vill säga att Israel ansvarar för säkerheten och att Israelisk lag tilllämpas. Allt enligt gällande fredsöverenskommelse mellan Israel och palestinierna.

Under söndagen körde en palestinier fram till vägspärren, klev ut ur sin bil och sköt sedan kallblodigt ner tre Israeliska soldater. Gärningsmannen ska enligt uppgift jobba som livvakt inom toppskiktet för den palestinska myndigheten.

När nyheten når TT blir rubriken: Väpnat dåd vid israelisk bosättning.
Att dådet skedde ett stenkast från den palestinska byn Baytin blir ju inte en lika klatschig rubrik som att skriva ”vid Israelisk bosättning”, även om det är tre gånger längre till Beit El från platsen än till Baytin. Och svensk medias fixering vid ”bosättningar” är närmast humoristisk om inte omständigheterna vore så allvarliga. Vad ”bosättarna” gjort sig skyldiga till är att de lagligen köpt marken de bor på men att marken ligger på så kallat omtvistat område. Menar TT att om en palestinier försöker mörda en människa som råkar vara bosättare så skulle det vara förmildrade omständigheter?

Sedan fortsätter TT med att redan i ingressen skriva att terroristen var familjefar. Fanns det ingen tanke på att nämna offrens familjeförhållanden? Och varför nämns det inte i artikeln att gärningsmannen nu hyllas av både socialdemokraternas systerparti Fatha och terrororganisationen Hamas? Eller att detta inte ens var dagens enda palestinska terrordåd? Eller att invånarna i Beit El så sent som i november utsattes för palestinska krypskyttar?

Och självklart avslutats den korta TT texten med siffror där man listar antalet israeliska offer för den palestinska våldsvågen sida vid sida med antalet dödade palestinier. Majoriteten av de palestinska offren dog när de försökte hugga ihjäl oskyldiga människor. Återigen visar journalisterna på TT på ett totalt moraliskt haveri.

Annonser

4 reaktioner på ”TT:s vinkling på dagens kallblodiga attack

 1. På något sätt och vis borde denna nyhet kommenteras av ansvarig redaktör? Någon av läsarna är säkerligen erfaren jurist och kapabel, att in publicum, ställa frågor och få tillhörande svar? Stefan Friberg

 2. anledningen att kommentera att terroristen var familjefar var väl i o f sig för att ”Det gör attacken ovanlig i de senaste månadernas våldsvåg” då flertalet förrövare varit ynglingar. ÄVEN om jag tycker hela artikeln är sedvanligt märkligt vinklad – ja!

  1. Hej,
   tack för din kommentar.
   Har svårt att tro att det är så med TT som avsändare. Men jag kan ju ha missförstått. Oavsett är vinklingen förarglig.

 3. Dessvärre är det på intet någon ny företeelse detta hur media förvränger och vinklar nyheterna efter vad dom anser bör få komma fram i nyhetssändningar, detta medför i sin tur att för den vanliga människan som tar emot deras så ”pålitliga” information blir det inte en allt för enkel uppgift att så sålla bort vad som är sant och vad som inte är det särskilt svårt blir det för den som inte på ett rätt och alla korrekt sätt har satt sig in i vad det handlar om, och vad det hela går ut på, nämligen utplånandet av staten Israel rätt till att existera. Bra att du tog upp det här på din blogg, fler som borde göra det och inte se så enögt på den konflikt som dagligdags utkämpas där och som många dessvärre anser är enbart är Israels fel och ska därför skuldbeläggas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s