Palestinasyndromet

Sjukvårdare på plats efter en av alla palestinska terrorattacker
År 1973 klev den yrkeskriminella Jan Erik Olsson innanför dörrarna på Kreditbanken på Norrmalmstorg. Beväpnad med automatvapen och sprängmedel tog han tre bankanställda som gisslan. Under de sex orosfyllda dygnen som dramat utspelade sig utvecklade några av gisslan det som senare kom att kallas “Stockholmssyndromet”. Det vill säga att offret tar förövaren i försvar.

Den svenska journalistkåren verkar ha drabbats av vad som bäst kan beskrivas som ”Palestinasyndromet”. För trots att oskyldiga människor kallblodigt huggs ner på öppen gata tas de palestinska förövarna i försvar och deras handlingar legitimeras.

I Cecilia Uddéns reportage från i tisdags, som var den blodigaste dagen hittills, avslutar hon inslaget med – “sex israeler och 27 palestinier har dödats i den senaste våldsvågen”. Att elva av dessa palestinier dog när de försökte hugga ihjäl oskyldiga människor nämns inte! Eller att de resterande dog i våldsamma upplopp där man överöste israelisk polis med brandbomber.

Uddén drar ett likhetstecken mellan offer och förövare. Tyvärr är denna typ av journalistik snarare regel än undantag. Under Gazakriget envisades Sveriges Radios Ekoredaktion med att i varje artikel infoga en faktaruta med antalet dödsoffer i konflikten, prydligt indelade i tre kategorier: Israeliska millitära, Israeliska civila och palestinska offer. Att över 50% av de palestinska offren var kombattanter gick inte att utläsa! Effekten av denna typ av rapportering blir att samtliga palestinier uppfattas som oskyldiga och Israels försvar istället framstår som en attack.

Sedan undrar man hur Ekot tänker när de skickar sin korrespondent Nivette Dawod till regionen och bland det första hon gör är att bege sig till de palestinska områdena. Där intervjuar hon anhöriga som skadats i de våldsamma sammandrabbningarna med israelisk polis. Det självklara vore att intervjua någon av de hundratals oskyldiga israeler som skadats i den största terrorvågen som landet upplevt sedan den andra intifadan! Vad är det som gör att den oberoende radion inte kan skilja på offer och förövare?

Dessutom har jag problem med en tweet hon skrev angående ett av alla knivdåd.

För det första visste inte den palestinska kvinnan om mannen hon knivhög var bosättare eller inte, och det är inte den oberoende radions uppgift att försöka legitimera att hon huggit ner en annan människa. Och varför är Nivette otydlig med att det är kvinnan som huggit mannen men säker på att det är mannen som skjutit kvinnan?

Tittar man på public service-bolagens rapportering av Israel-palestina konflikten märker man att ordet palestinier bara används i en rubrik om det framgår att de är ett offer, aldrig om de är förövare.

Och allt det här snacket om att Israel har sig själv för denna knivterror. En vinkel som tom SVT sänt i veckan. Man behöver inte vara katolik för att besöka Vatikanen, man behöver inte vara jude för att besöka Klagomuren. Men när judar vill besöka platsen som är den heligast inom judendomen, Tempelberget, så startar palestinierna en terrorvåg! SVT som borde försvara människors rätt att besöka vilken plats de vill, oavsett etnicitet eller religion säger istället indirekt i tisdagens Rapport att Israel har sig själv att skylla för knivattackerna eftersom judar velat besöka området utanför al-Aqsamoskén.

Jag hittar ingen annan förklaring till den oberoende radion och televisions snedvridna reportage än att journalisterna drabbats av ”palestinsasyndromet”. Och värst drabbad av dem alla är Cecilia Uddén. För i gårdagens P1-morgon går det inte tolka hennes uttalande på annat sätt än att judar måste ligga stilla när de knivhuggs.

Annonser

En reaktion på ”Palestinasyndromet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s