Stämmer den alarmerande rapporten om spädbarnsdödligheten i Gaza?

statistikFörra veckan skrev TT en nyhet med rubriken “Spädbarnsdödligheten ökar i Gaza”. Nyheten fick ett stort genomslag och publicerades av alla de stora mediejättarna, inklusive oberoende SVT. När man läser rubriken är det svårt att förstå att rapporten endast omfattar de palestinska flyktingarna i Gaza. D.v.s. de människor som pågrund av det politiska spelet tvingas leva som flyktingar i sitt egna land. Men det är en bisats. Det som verkligen är oroväckande är att ingen journalist kan ha läst den knappt 10­-sidiga rapporten, trots att ämnet är så känsligt. För i slutet av rapporten står det nämligen klart och tydligt:

“These estimates are based on small numbers of deaths, and the confidence intervals are wide, so the infant mortality rate could in fact be stable or continuing to decline

Det vill säga att man på grund av det knappa statistiska urvalet inte kan dra någon säker slutsats och att det mycket väl kan vara så att spädbarnsdödligheten fortsätter att minska!

Hade journalisterna bemödat sig att läsa rapporten borde man också reagerat på att P­-värdet i studien är så högt som 0.61 vilket gör att den inte platsar som en vetenskaplig undersökning. Jag tycker det är förkastligt att man inte som journalist inte granskar det man valt att rapportera. Speciellt när det gäller något så fruktansvärt som att spädbarn dör.

Tillbaka till själva nyheten så är det oklart varför man i texten väljer att ta upp den israeliska blockaden eftersom man inte förklarar hur den eventuellt skulle påverka spädbarnsdödligheten. Medicinsk utrustning och läkemedel omfattas inte av blockaden utan får fritt föras in i Gaza. Och varför inte nämna Egyptens blockad om man nu anser att blockaden i sig är av vikt?

Och till sist, studien omfattar åren 2008 till 2013. Vad har förra årets krig med studien att göra? Hela texten antyder att det är Israel som ligger bakom den eventuella ökningen av spädbarnsdödligheten utan att på en enda punkt berätta hur. Tyvärr känns detta som ett vanligt grepp i svensk media när det gäller just Israel, journalister gör helt enkelt inte sitt journalistiska arbete.

Annonser

2 reaktioner på ”Stämmer den alarmerande rapporten om spädbarnsdödligheten i Gaza?

  1. Vad görs för att upplysa att TT- undersökningen var falsk och Israerfientlig? Går det t.ex att be NY-Times eller likvärdig tidning att åta sig fallet? Det bör ju vara ett ordentligt scoop om TT ljuger – vilket jag tror de gör. Är alla nyhetsstationer antisemitiska? Jag tror inte det. Stefan

    1. Undersökningen är inte falsk, däremot är TT´s rapportering mycket problematisk. Vad TT gjort är att de har helt enkelt skrivit av UNHCR´s pressrelease utan att ha granskat vad rapporten faktiskt säger. UNHCR har flera gånger varit i blåsväder på grund av sin antiisraeliska agenda och kulmen nåddes förra året då flera av deras skolor fungerade som vapenlager för terrororganisationen Hamas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s