Fi och SSU:s krokiga väg till ett fritt palestina

Fi och SSU guidar oss till ett fritt palestina

När Israel drog sig ur Gaza hade världen stora förhoppningar på att palestinierna skulle bygga ett embryo till en fungerande stat med hjälp av biståndsmiljarderna som flödade in. Men trots sin nyvunna frihet intensifierades raketbeskjutningen mot Israel. Det regnade så mycket raketer över den israeliska civilbefolkningen att Israel redan efter två år tvingades upprätta en blockad för att förhindra tillverkningen av raketer. Det är snart 10-år sedan Israel avslutade ockupationen av Gaza men den informationen verkar inte nått varken Fi eller SSU.

Gudrun Schyman (Fi), Victoria Kawesa (Fi) och Alexander Suliman (SSU) har nyligen skrivit ett problematiskt debattinlägg fyllt med faktafel uppblandat med en kraftig antiisraelisk retorik. I deras inlägg som publicerades i ETC skriver de att Sverige ska visa vägen till ett fritt palestina. Om nu Sverige ska visa vägen så bör vi iallafall utgå från fakta och vi måste till skillnad från Fi och SSU se att det finns två parter i konflikten.

När palestinierna i Gaza gick till valurnorna så röstade hälften av alla väljarna på ett partiprogram som i klartext säger att man ska döda alla judar, oavsett var i världen de befinner sig. Resterande röster lades på ett parti som säger att en framtida palestinsk stat bör vara judefri. När över 50% av väljarna skriver under på en politik som går längre än tysklands 30-tals politik kan man inte bara blunda för problemen.

Istället för att kritisera Hamas utrotningspolitik och ifrågasätta deras enstatslösning, dvs ett palestina byggt på ruinerna av Israel, så spelar de ut rasistkortet mot Israel!  Detta genom att försöka applicera den smutsiga apartheidstämpeln på landet, vilket i sammanhanget blir skrattretande.

Läsaren uppmanas sedan att stödja BDS-rörelsen, en rörelse som de beskriver som anti-våldsrörelse. För att vara en anti-våldsrörelse så har de varit inblandande i ovanligt många våldsdåd och dödshot. Flera av medlemmarna har också öppet visat sin kärlek för Hitler. Att bojkotta världens enda judiska stat, Israel, visar på en enorm dubbelmoral med tanke på alla världens konflikter som pågår utan reaktion från varken Fi eller SSU. Förutom dubbelmoralen är det otroligt dumt med tanke på att Israel är världsledande inom cancer, ALS, HIV och Ebola-forskning. Israeliska dataföretag är framstående inom säkerhet och kommunikation och inom den gröna sektorn så hjälper israelisk vattenteknik människor i tredje världen att med knappa vattenresurser odla sina grödor.

Så vem är egentligen förloraren när det gäller bojkotten? SodaStreams fabrik på västbanken har länge varit en måltavla för rörelsen och nu verkar det som att fabriken tvingas flytta vilket innebär att 850 palestinier med största sannolikhet hamnar i ett bidragsberoende. Och när till och med den palestinska ledningen motsätter sig en bojkott av Israel så undrar man vilka motiv som faktiskt ligger bakom.

Vidare så kritiseras det svenska försvaret för att de importerar Israelisk vapenteknologi när det egentligen handlar om andra länders vapensystem som i sin tur använder sig av Israeliska komponenter som laserpekare och sikten. De gör också en stor affär av att Israel fick provflyga en drönare på svensk mark 2002! Men de har inga invändningar mot att ockupationsmakten Turkiet får utnyttja svenskt övningsområde. Turkiet som inte tvekar att bomba den kurdiska befolkningen.

Trots att “bosättningarna” bara upptar 1.1% av västbankens så målar Fi och SSU upp det till ett av de största hindren för fred. Inget nämns om Hamas raketattacker eller mångdubblingen av terrorattentat som utgår från Västbanken. För att lägga tyngd bakom sin argumentation så har de skrivit ned den palestinska befolkningen på västbanken med nästan 25% och nämner inte att 40% av “bosättarna” faktiskt bor i sin egna huvudstad. Jerusalem. Att sedan vifta med resolution 446 som spelat ut sin roll i och med Oslo avtalet visar på bristande på kunskap om konflikten.

Vi bör kunna ställa kravet att politiker har tillräckligt med geografiskkunskap för att veta att Egypten kontrollerar ena sidan av Gazas gräns. Att man sedan skriver ett debattinlägg utan att kontrollera elementär fakta som att Israel inte ockuperar Gaza, att landremsan inte ens är bland de 20 mest tättbebyggda områdena så blir det problematiskt . Det är inte partipolitik, det är snarast en smutsig uppviglingsretorik. Och att likna Gaza vid ett utomhusfängelse blir bara tröttsamt när över 14 000 personer bara under maj månad passerade gränsen till Israel. Vad är det för typ av fängelse? Och vem är det egentligen som håller palestinierna fångna?

Så med dålig förståelse för konflikten, grava faktafel, dubbla måttstockar och ett överseende för den palestinska utrotningspolitiken ska Sverige alltså visa vägen till ett fritt palestina. Vad kan gå fel?

Annonser

En reaktion på ”Fi och SSU:s krokiga väg till ett fritt palestina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s