På en knastrig telefonlinje

Ett iscensatt mord av aktivistgruppen ISM som kablas ut av svenska medier
Sedan Hamas utsatt den israeliska civilbefolkningen för ett bombardemang som saknar motstycke i modern tid har kriget mellan Israel och terrororganisationen Hamas varit ett faktum. Ända från starten av eskalationen har oberoende Sveriges Radio flitigt använt sig av ögonvittnesskildringar i form av ”människorättsaktivisten” Fred Ekblad. Han har helt oemotsagd fått vara med i några av radions absolut tyngsta nyhetsprogram så som P1-morgon, Ekot samt flera lokala nyhetssändningar.

Nu rullas det upp att Ekblad deltagit i vad som verkar vara en avancerad form av mediedupering utfört av aktivistorganisationen ISM. Gruppen som Ekblad är en del av har iscensatt ett kallblodigt mord på en palestinier som letar efter sin familj bland rasmassorna. Videon har sedan skickats till de stora nyhetsbolagen som svalt det hela med hull och hår. Trots att företeelsen med iscensatta filmer från området är så vanlig att det fått ett eget namn. Pallywood.

Med det som bakgrund så undrar man hur tillförlitligt Ekblads tidigare uttalande i public service radion varit under de två senaste veckorna. Till exempel har han fått rapportera oemotsagd om utrymningen av Al-Waffa sjukhuset och då har självklart inget nämnts om att sjukhuset använts som avfyrningsramp för raketer eller att det förekommit beskjutningar mot israelisk millitär inifrån själva byggnaden.

På vad som inte annat kan förklaras med en anti-israelisk inställning har Sveriges Radio helt och hållet hoppat över det absolut mest grundläggande regeln för journalism, nämligen att verifiera och kontrollera.

Denna inställning har lett till nästan humoristiska rubriksättningar där radion böjt sig bakåt för att förmedla en så negativ bild som möjligt av Israel. Tillexempel rubriksatte man händelsen där terrorister tog sig in i Israel, iförda israeliska uniformer och tungt utrustade med raketgevär och automatvapen med ”Palestinier kröp i tunnlar mot Israel – dödades”. En rubrik som för tankarna till att oskyldiga palestinier sökt skydd i tunnlar för undkomma israeliska flygattacker. Och angående flygattacker så var en annan rubrik ”flygattacker mot palestinier”. ”Israel slår tillbaka mot Hamas” kanske hade varit mer på sin plats med tanke på vad det här kriget egentligen handlar om.

Att Eko-redaktionen flitigt använder citattecken när det handlar om uppgifter från den Israeliska sidan medans man obehindrat rapporterar uppgifter från en terrororganisation utan förbehåll talar sitt tydliga språk.

Istället för att vara en oberoende nyhetsförmedlare bekostat av oss licensbetalare har man istället vid ett flertal tillfållen agerat propagandamaskin för ISM. Nu återstår att se huruvida det i smyg kommer raderas inslag, vilket hänt tidigare eller om det mot förmodan kommer ett förtydligande.

Tyvärr är dock den stora skadan redan skedd. Bilderna tvättas inte bort från lyssnarnas och läsarnas medvetande i första taget. Något som ISM är väl medvetna om.

Annonser

12 reaktioner på ”På en knastrig telefonlinje

 1. Hej, uppgifterna är både viktiga o intressanta men skulle vilja veta lite mer vem som är bakom bloggen innan sprida vidare. Finns du på Twitter?
  Vh
  Mattias

  1. Hej My!

   På vilket sätt skulle det vara lögn? Jag diskuterar gärna men då får du komma med konstruktiv kritik. Att bara skriva lögn för att det går emot din egna uppfattning räcker inte.

   1. Jag baserar mina åsikter på den utförliga genomgången av videoklippet som jag länkat i mitt inlägg. Eftersom du inte verkar ha läst varken mitt inlägg ordentligt eller inlägget som visar att videoklippet troligtvis är fake blir det lite svårt att bemöta din kritik.

 2. Bra skrivet, men skadan är redan skedd.
  Bakom rapporteringen, som uteslutande baseras på uppgifter från antiisraeliska sidan, skymtar tusen år gamla talesätt som bygger på rasistiska fördomar: ”Man ska inte tro på en jude. Judar talar aldrig sanning.” Talesätten är ett arv från medeltiden och verkar föras vidare med modersmjölken från en generation till nästa.

  De som struntar i att intervjua även den andra parten och därmed medvetet förvränger fakta till judarnas nackdel märker inte själva att de följer ett nedärvt mönster. De borde ha lärt sig att båda sidor ska belysas om de har någon journalistutbildning värd namnet.

  Snart kommer palestinavännerna att upprepa sitt eviga mantra, ”Israel kritik är inte antisemitism” och det avslöjar deras felaktiga sätt att tänka och dra slutsatser eftersom ingen anklagat dem för antisemitism utan bara för att sprida ensidigt vinklad, felaktig och osaklig information.

  Lyssnade t.ex. på Ring P1 i morse och varken inringarna eller ens programledaren verkade veta att Gaza sedan 8 år tillbaka INTE är ockuperat. Finns det inte ens krav på att programledare i Public Service ska ha grundläggande allmänbildning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s