Konsten att missa nyhetens kärna

Cecilia Uddén ombord på aktivist fartyget Estelle under banderollen "stöd ship to Gaza"
Public Service journalisten Cecilia Uddén under en paneldebatt ombord på aktivist fartyget Estelle

Igår skrev jag om den senaste vålds eskalering från Gaza. Ett tydligt och linjärt händelseförlopp där tre terrorister avfyrar granater mot Israel och hur Israel i sin tur svarar på attacken och oskadliggör terroristerna.

Som hämnd för att Israel dödade tre medlemmar av Islamiska jihad koordinerade organisationen en massiv raketattack mot civila samhällen i Israel. Över 60 raketer avfyrades under loppet av någon timme. Sporadiska raketattacker pågår fortfarande, 24 timmar senare. Att beskjuta civila med raketer och missiler är ett krigsbrott men även att avfyra dessa inifrån tättbebyggda områden. D.v.s. Islamiska jihad begår dubbla krigsbrott.

Trots den linjära och tydliga händelsekedjan lyckas ändå en av Sveriges främsta journalister att vända och vrida på både händelseförlopp och skuldfrågan. Detta i ett inslag som sänds på bästa sändningstid av det mediaföretag som toppar förtroendebarometern,  Sveriges radio.

Eftersom Cecilia Uddén inte nämner i inslaget att männen tillhörde en organisation som Sverige stämplat som en terrororganisation och att hon utelämnar att de precis avfyrat raketer mot Israel  så framstår det som att Israel oprovocerat expedierat tre män enbart för att de tillhört en organisation. För lyssnaren kunde denna organisation lika gärna vara vilken organisation som helst. Att männen skulle vara oskyldiga understryks av att det i inslaget framställs som att svaret på den initiala attacken var ett “mål inriktat mord”.

Letar man runt på sverigesradio.se hittar man inte några andra reportage där man valt att rapportera dödandet av terrorister  som mord. Denna benämning hittar man endast i tidigare reportage av Cecilia Uddén och då endast i samband med att Israel dödat terrorister. Varför hanteras Israel annorlunda i kriget mot terrorism?

Vidare i inslaget rapporteras det okommenterat om antalet döda i förra årets krig. Detta är ett beprövat grepp av Cecilia för att cementera för lyssnare vem som är offer och förövare eftersom skillnaden på antal är så stort. Om Cecilia tycker det är viktigt för inslaget att rapportera antalet döda så vore det i alla fall på sin plats att uppge relationen mellan antalet stridande och civila offer.  Jämför man dessa siffror med andra konflikter runt om i världen så visar det att Israels krig mot terrorism skördar det minsta antalet civila offer. Detta trots att Hamas väljer att strida från sjukhus, skolgårdar och att använda mänskliga sköldar. Skulle man dra det så långt som att använda samma måttstock för palestinierna,  skulle det bli tydligt att Hamas för ett krig mot civila och militära mål snarast är att betraktas som ”collateral damage”.

Att redan ingressen på nyheten börjar med att Israel bombat Gaza istället för att militanta palestinier avfyrat 60 raketer mot Israel sätter tonen för hela inslaget.

När det kommer till Cecilia Uddéns reportage för den oberoende radion känns det som hon först väljer sin egna personliga vinkling av nyheten och sedan samlar in material som passar det hon vill förmedla.

Resultatet blir att Sveriges Radios lyssnare har fått en annan uppfattning om vem startat upptrappningen än den som FN- generalsekreterare, Storbritanniens primärminister och Tysklands försvarsminister har. Nämligen att det är Israel som startat våldsspiralen när sanningen är tvärtom.

Återigen missbrukar Cecilia Uddén den fina tanken med ett oberoende public service.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s