Öppet brev till Sveriges Radio angående nyheten om Ariel Sharons bortgång

Ariel Sharon vid den västra muren
Ariel Sharon vid den västra muren

Jag har skrivit ett öppet brev till Sveriges Radio angående Johan-Mathias Sommarströms dödsruna över Ariel Sharon.

Hej Johan-Mathias,

Jag skriver till dig eftersom jag har några invändningar angående ditt inslag om Ariel Sharon.

I texten står det följande:
”Sharons politiska karriär var lång, men höll på att ta slut snabbt när han hölls som ansvarig för massakrerna i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Beirut.”

Sharon hölls inte ansvarig för massakern i Sabra och Shatila. Sharon hölls ansvarig för att han borde förstått vad som höll på att ske. Det är en stor skillnad. Märkligt att du själv skriver exakt det i meningen under!! ”Hundratals palestinska flyktingar dödades brutalt och Sharon anklagades för att ha blundat för massakern, som utfördes av en libanesisk kristen högermilis”. HUR ska vi som lyssnare/läsare tolka detta? Och vad är syftet med att först få det att låta som att Sharon legat bakom detta?

Vidare fortsätter du:
Ariel Sharon stödde tanken och projekten med judiska bosättningar på västbanken och han låg bakom den mur som gjort palestinierna där mer avskärmade från omvärlden än tidigare – en mur som skär igenom området och som byggdes med motiveringen att den skulle hålla borta militanta palestinier från Israeliskt territorium.

Johan-Mathias, barriären behövde ingen motivering. Det var ett faktum. Antalet civila dödsoffer talar tyvärr ett tydligt språk om barriärens nödvändighet.

Antalet terrorattentat mot Israel före och efter säkerhetsbarriären
Antalet terrorattentat mot Israel före och efter säkerhetsbarriären

Sedan lägger du till ”Däremot  körde han ut de 6000 judiska bosättarna från Gaza och lät palestinierna få ha den lilla landremsan för sig själva. Det har de fortfarande, även om man mer kan se det som att de är instängda där och föremål för en konstant blockad av varor och förnödenheter.”

Jag vet inte om du medvetet förvanskar historien eller om du faktiskt tror det du själv skriver? Israel drog sig ur Gaza 2005 efter påtryckningar från omvärlden. En omvärld som lovade fred i retur. Timmar efter att den sista Israelen lämnat Gaza avfyrades de första raketerna mot Israel. Ett raketregn som pågår än idag. I din text framställs det som att tillbakadragandet ersattes av en blockad. Sanningen är att blockaden först trädde i kraft 2007 som svar på de tusentals raketer som avlossats mot den Israeliska civilbefolkningen. Blockadens syfte är inte som du skriver att förhindra förnödenheter och varor utan att stoppa material som kan användas i terrorsyfte. Jag tycker också att det är felaktigt att insinuera att Israel stänger in palestinierna eftersom Gaza även gränsar mot Egypten.

Genomgående för din dödsruna över Ariel Sharon är den totala avsaknaden av kontext för Sharons agerande. Det konstanta hotet om förgörandet av staten Israel, krigen som startats av grannländerna samt den eviga terrorn från palestinierna.

Jag behöver inte ens läsa mellan raderna utan kan klart och tydligt utläsa var du står gällande Ariel Sharon och hans politik. Oberoende journalistik? Jag tror inte det…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s