Terrorbomberna i Köpenhamn – Dokumentär eller partsinlaga?

Terrorbomberna i Köpenhamn - P3 Dokumentär
Terrorbomberna i Köpenhamn en dokumentär eller en partsinlaga?

Under sommaren har P3 repriserat dokumentären ”Terrorbomberna i Köpenhamn”. Programmet nominerades 2010 till Stora radiopriset och handlar om svensk-palestiniern Marten Imandi som i sällskap med två palestinier begav sig från Uppsala till Köpenhamn med tre 5-kilos bomber i packningen.

Målet för deras resa var Köpenhamns stora synagoga, Israeliska flygbolaget EL-AL samt det amerikanska flygbolaget Northwest Orients kontor.

Martin Ezpeleta som är den prisbelönta journalisten bakom dokumentären försöker i programmet förklara hur Marten Imandi kunde ta steget från att plugga på komvux till att spränga oskyldiga människor i luften. När Ezpeleta berättar bakgrunden till Imandis radikalisering begår han faktafel samt låter en före detta terrorists berättelse framstå som fakta. Helt oemotsagd eller ifrågasatt. Detta i en dokumentär signerad Sveriges Radio.

Exempelvis uppges att Imandis föräldrar tvingades fly från den palestinska byn Safad på grund av Israels ockupation. Problemet är att Safad eller Safed som byn heter på Hebreiska inte ingår i det palestinska territoriet utan faktiskt tillhör Israel, helt i linje med FN:s delningsplan. Safed är förövrigt judendomens tredje heligaste stad.

Vidare så förklarar Ezpeleta Imandis radikalisering med att Israel 1948 ockuperat delar av det palestinska territoriet. Han nämner dock inte att Egypten och Jordanien samtidigt illegalt ockuperade den resterande delen av territoriet. Är ockupationen bara ett problem om det är Israel som är ockupanten? Och varför berättar han inte att ockupationen var en konsekvens av det utrotningskrig som palestinska nationalister tillsammans med Egypten, Irak, Syrien, Libanon och Jordanien startade mot Israel 1948?

Som den utlösande faktorn för Martin Imandis radikalisering anges de två massakerna i Sabra och Shatila. Men i dokumentären utelämnas viktig bakgrundsfakta för att lyssnaren ska förstå vad som ledde fram till dessa fruktansvärda händelser. Inget nämns om Elie Hobeika som var den som bar ansvaret för massakerna. Eller att han fått tydliga order från Israels dåvarande försvarsminister Ariel Sharon att uppträda civiliserat när Hobeikas falangisterna gav sig in i lägren, på jakt efter de som mördat Libanons blivande president. Det kunde även varit värt att nämna att hela Hobeikas familj mördades i Damour massakern några år tidigare. En massaker som utfördes av den palestinska organisationen PLO.

När det kommer till Imandis egna vägval till radikalisering nämns det i förbifarten att han deltagit i de palestinska scouterna och att det där förekom viss vapenträning. Det som inte nämns är att Imandi fick en fullständig militär utbildning och deltog i regelrätta strider mellan 1972-1973.

Jag tycker Ezpeleta försöker rättfärdiga Imandis brott genom att måla ut palestinierna som oskyldiga offer för Israels agerande. Inte en enda minut av dokumentären ägnas åt att förklara varför Israel agerar! Och hur kan Ezpeleta underlåta sig att inte konfrontera Imandi med frågan om varför danska judar i Köpenhamn ska stå till svars för staten Israels handlingar?

Kanske förstår man Martin Ezpeletas vilja att sopa fakta under mattan eftersom han samtidigt som han gjorde dokumentären anklagade Israel för att vara massmördare, statsterrorister och exploatörer av förintelsen. Han menar också att Israel konstant använder övervåld och att terrororganisationen Hamas skapats på grund av den Israeliska högerns politik. (Hamas grundades när det var en vänster majoritet i Israels regering.)

Ezpeleta är ytterligare en journalist i Public Service tjänst som öppet visar sitt förakt för Israel samtidigt som han tillåts göra en dokumentär i ämnet.

Trots faktafelen så rekommenderar jag er att avsätta 1½ timme till att lyssna på när Danmark utsattes för landets hittills största terrorattentat.

Rekommenderad läsning:
Bombningen av North West Orients kontor i Stockholm. Marten Imandi åtalas men frias.
Läs om Abu Talb som var Martin Imandis kompanjon och dennes inblandning i Lockerbieattentatet

/Mikael

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s