En vänsterpartist i fårakläder

Kristallnatten Foto:Yad Vashem
Kristallnatten Foto:Yad Vashem
Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus i Tyskland. Över 7 500 judiska butiker vandaliserades och plundrades och runt om i hela landet mördades och misshandlades judar. Man räknar med att 1500 människor fick sätta livet till under de följande dagarna och över 30.000 judiska män deporterades till koncentrationsläger.

Denna natt, Kristallnatten, ses som starten på det som kom att leda fram till Förintelsen.

För att minnas dessa pogromer mot Tysklands judiska befolkning brukar man varje år anordna manifestationer den 9 november. Förra året organiserade vänsterpartisten Mats Fuchs en sådan manifestation i Helsingborg. Flera organisationer bjöds in till evenemanget, självklart också den judiska församlingen i nordvästra Skåne. De tackade dock nej eftersom de kände sig osäkra på Fuchs syfte med arrangemanget, något de fick skarp kritik för.

Häromveckan skrev Mats Fuchs följande i en Facebookgrupp:

”De skyddar kapitalets makthavare för att de är fostrade att buga och bocka för de som har den reella makten. Med murar runt sitt land och försvarsmurar som kallas antisemitism är dessa individer de enda i världen som kunnat köpa sig total makt över sina undersåtar i en värld där penningen har all makt och där undersåtarna är så korrumperade att de göra andra individer till syndabockar för att skydda makten ännu mer”

Fuchs inlägg visar tydligt att Judiska församlingens farhågor var berättigade.

De senaste åren har vi kunnat se hur folk från vänsterkanten tagit över dessa manifestationer och breddat dem från att handla om antisemitism, till rasism och islamofobi, man har blandat in partipolitiska frågor och hyllat initiativet Ship to Gaza, vad nu det har med kristallnatten att göra?! Men frågan är om inte gränsen är nådd när en arrangör av en manifestation mot antisemitism själv visar tydliga antisemitiska tendenser.

/Mikael

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s