Gina Dirawi – Public service blinda fläck

Eva Hamilton och Cecillia Benkö
Cecilia Benkö och Eva Hamilton. VD för SR resp SVT

I veckan som gick sparkade Sveriges Radio den legendariske sportreportern Mats Strandberg efter att hans vän Bosse Hansson fällt rasistiska kommentarer under en fotbollsmatch som Strandberg bevakade. Hanssons uttalande orsakade en mediestorm och flera av hans tidigare kollegor ryckte ut för att intyga att Bosse Hansson inte är någon rasist utan en fin människa som uttryckte sig klumpigt. SR handlade med full kraft för att visa att man inte tolererar rasism och sparkade Mats Strandberg.

När stormen runt Bosse Hanssons uttalande lagt sig började det återigen stormas runt en annan Public service profil nämligen Gina Dirawi. Gina postade ett blogginlägg där hon rekommenderade en bok skriven av den ökände antisemiten Lars Wilhelmsson. Men för Gina gäller tydligen helt andra regler, trots att hon varit i blåsväder flera gånger tidigare!
Ännu en gång hanterar SR Ginas rasistiska uppviglingar med en kompakt tystnad. Inga uttalande, inga avståndstagande, inga förklaringar trots att hon är aktuell som programledare för Sveriges Radios största satsning, musikhjälpen. Ett uppdrag som dessutom glorifierar henne.

Då SR valt att möta Ginas övertramp med en total tystnad tvingas istället SVT:s VD Eva Hamilton återigen rycka ut för att försöka övertyga alla att Gina varken är rasist eller antisemit, utan en fin människa som uttryckt sig klumpigt. Eva Hamilton skriver i ett debatt inlägg:

”Vi tror på henne när hon säger att hon inte visste vem författaren var. Vi tror på henne att hon inte hade läst boken utan bara nio sidor”

Baksidan av "Är världen upp och ner" av Lasse Wilhelmson
Klicka för fullstorlek

På bokens baksida kan man läsa om både författaren och om bokens innehåll. T.ex. står det ”Israel är idag, enligt Lasse, det största hotet mot fred i världen och Sionismen det största hotet mot mänskligheten.” Man ska faktiskt kunna kräva att innan man postar ett boktips att man iallafall läst den sammanfattande texten på bokens baksida.

Jag tror de flesta vet att Gina mycket väl var medveten om vilken typ av bok hon tipsade om och vem Lasse Wilhelmson är. Att Eva försvarar henne med att hon bara läst några sidor håller inte.

I en annan debattartikeln återanvänder Eva samma ursäkter som förra gången Gina var i blåsväder, att hon är ung och oerfaren.  Vidare skriver Eva:

”Hennes humanism och respekt för olika religioner och folkslag kommer du också att notera om du följer vad hon skrivit i sin blogg under längre tid”

Läser man Ginas blogg över tid, som Eva säger, så märker man att hon hela tiden ligger på gränsen när det gäller frågorna som hon kritiserats för. Gina säger själv i sin bloggen att hon växt upp med engagemanget (Palestina) och konflikten sedan barnsben. Det gör henne snarare till veteran i de frågorna som hon kritiseras för och man kan då knappast kalla henne ung och oerfaren.

Och menar Eva att man ska acceptera 10% antisemitism om resten av det hon skriver är bra? Och den påstådda humanismen som hon menar att Gina besitter? Är det när hon postar bilder på blödande barn men så fort det går upp för henne att det inte är Israel som orsakat skadorna så raderar hon inlägget för att lägga upp en ny bild på ytterligare ett sårat barn. Det är alltså inte barnet, dess historia och tragedi som är i hennes intresse och omsorg, det är att försöka utmåla Israel som förövaren.

Det kallas hatpropaganda och inte humanism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s