Öppet brev till SVT:s Rapport

Palestinier med raketgevär på ryggen

I Rapport som sändes idag (10/11) vid 19.30 så hade ni med ett inslag om Israel/Palestina konflikten.

I inslaget säger ni att den senaste tiden varit ”relativt lugn”. Det tror jag inte många israeliska skolbarn håller med om. I oktober avfyrade palestinierna över 100 raketer mot civila mål i Israel. Dagis och skolor har fått hålla stängt ett flertal gånger under de senaste veckorna på grund av de konstanta attackerna. Igår avfyrades två raketer mot Israel och idag lördag har ytterligare två 32 raketer samt ett pansarskott avfyrats. 4 Israeler skadades allvarligt i dagens attack.

Att ni rubricerar inslaget som att Israel dödat oskyldiga palestinier, när det enda israel gjort är att använt sin rätt att försvara sig är under all kritik. Israel precis som alla länder har en rättighet och skyldighet att skydda sin civilbefolkning.

Förutom den felaktiga beskrivningen av den senaste tiden så vänder ni även på kronologin i inslaget. Istället för att berätta att Israel svarat på en palestinsk attack där fyra israeler skadats, så inleds inslaget med att två palestinier dödats och minst 25 skadats av Israelisk militär. Att fyra israeler skadats nämns inte ens i inslaget. På det här sättet målar ni upp Israel som den aggressiva parten, vilket är fel i sammanhanget.

Det ska bli intressant att höra om ni tänker rapportera om de över 30 raketerna som palestinierna avlossat mot civila Israeler sedan ert inslag sändes.

Hoppas på en mer korrekt rapportering i fortsättningen
Vänliga hälsningar
Mikael

Annonser

13 reaktioner på ”Öppet brev till SVT:s Rapport

 1. Egyptiska Al-Arabiya berättade om anledningen av IDFs reaktion på attack mot en IDFs patrull jeep med PANSAR missiler.
  Kronologin i ”Israeli tank shells kill at least 4, wound 25 in Gaza” inslaget är tydliga ”Israeli tank shells killed at least four Palestinians and wounded 25 in the Gaza Strip on Saturday after an apparent attack on an Israeli army patrol in the border area, Palestinian medics and local witnesses said.

  Tänka sig att ”Reuters contributed to this report” som Ma’an News Agency publicerat, med information om ”The casualty toll is one of the highest in a single incident in Gaza in recent months. (medan Rapport hävdar att den senaste tiden varit ”relativt lugn”.)
  Israel’s army said four soldiers were injured when an ”anti-tank missile was fired at an IDF patrol along the security fence in the northern Gaza Strip.”

  Two soldiers were seriously wounded and two moderately injured, Israeli media said.

  Israeli forces targeted several sites in response, the statement added.”

  Rapportering om ”The Popular Resistance Committees said it had fired four rockets at communities close to the border and the towns of Sderot and Netivot in southern Israel, in what it called ”the revenge invoice” for the deaths in Gaza.

  The attacks took place during a period of increased violence along the Israel-Gaza border.”

 2. även SR p1 vinklade till palestiniernas fördel imorse – sa BARA om att ”Israeler dödar palestinier.” – punkt

  inte ett enda ord om Raketregn över södra Israel.

 3. SVT samt SR P1 har inte tid att titta på videon som Islamic Jihad publicerade…
  SVT samt SR P1 tar inte på alvar palestiniernas EGNA nyhets källor;

  ”GAZA CITY (Ma’an) — Islamic Jihad’s military wing published two short videos showing what it said was a new type of rocket launcher firing projectiles toward Israeli targets.

  The footage shows three rockets launched toward Israeli tanks, according to the group.” ..

  .. ”Islamic Jihad said it had fired 70 short-range rockets and mortar bombs across the border since Saturday, …”

  Det är märkvärdigt att vi hittar bevis material, men svensk media har inte lust att berätta sanningen.

 4. Det är inte enkelt att på några meningar rapportera neutralt. Konflikten är komplex och inte enkel att rapportera om.

  Jag tittar runt lite i din blogg och ser ämnen du inte är så angelägen att ta upp. Tex olagliga bosättningar som Israel gör. Visst, det är enskilda personer och inte staten. Men det samma gäller många av vansinnigheterna palestinier gör.

  Gällande vinkla nyheter. Du publicerar utan att blinka bilder som di inte har rätt att publicera, kränker fotografers upphovsrätt och lägger in bilderna i ett sammanhang de inte höra hemma. Kan du tex svara på när och var bilden ovan är tagen och av vem? Kan du inte besvara dessa tre så hör den inte heller hemma som i ditt inlägg..

  1. Hej Lasse!

   Tack för din kommentar!
   Bilden är en tagen under en sk. creative common license , jag har således rätt att använda den eftersom syftet inte är kommersiellt. Fotografen har inte uppgett sitt namn på flickr. Tittar du på 99% av de bilderna som används för att illustrera konflikten israel/palestina från de stora mediehusen så anger de sällan i vilket kontext bilden är tagen. Men tack för dina synpunkter ang. fotografier.

   Sedan är faktiskt inte konflikten så komplex som man ibland tror. Israel skapades på demokratisk väg. Detta accepterade inte grannländerna som sedan dess attackerat Israel. Ibland har de förlorat, men de vägrar att acceptera markförlusten.

   1. Fotografer är palestinier och heter Ahmed Deeb, Han har INTE lagt upp bilden på Flickr. Den är tagen i en förort till Gaza City som heter Zeitun. den 15 januari 2005 när Israel rullade in med 10 stridsvagnar och buldozers för att som hämnd för raketer som skjutits in i Israel jämna privata hus med marken.

    Betvivlar att Ahmed skulle samtycka med användningen av hans bild.

  2. Konflikten blev komplex i med att grannländerna attackerat Israel, dessa accepterade inte Israeliska statens existens.

   Staten Israel skapades på demokratisk väg – punkt.

   Hade inte grannländerna attackerat Israel, så hade arabiska palestinier möjlighet att bilda deras stat av den biten som var avsedd för araberna.

   Grannländerna som attackerat Israel har INTE räknat med att förlora mark.
   Nu är araberna dubbelt så bittra att först förlorat mark 1948, sedan att har de förlorat även 1969.

   Inte konstigt att araberna är bittra, de vägrar att acceptera markförlusten.

   Javisst kan man vinkla nyheter, men man skall inte vinkla historiska fakta.

  3. Lasse,,
   Raketregn faller inte över bosättningar utan över landet Israel.

   Vad skulle du säga om samer skulle beskjuta plagliga svenska bosättningar i Lappland med raketer?

   Eller om finnarna skulle börja skjuta raketer mot olagliga ryska bosättningar i Karelen, en del av Finland som ockuperats av Sovjet/Ryssland?

   1. oops, tryckFel i mitt inlägg..
    Rättelse – Olagliga (svenska bosättningar)

    Redigerar mitt tidigare inlägg-
    Vad skulle dom säga om saamer
    skulle beskjuta civilbefolkningen i SVERIGE (istället för Olagliga svenska bosättningar) i Lappland med raketer?

 5. För många sk journalister vågar inte riskerar sina fina ställningar o inkomster o väljer hellre vara feg o bekväm, fogande sig efter de rikas vilja. eller de högst hotande istället för att förkunna sanningen om det orättfärdiga fördömandet o förnekandet av Israel`s rättigheter. För sent kommar de att vakna o inser att de servat (mänsklighetens o Gudens) motståndaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s