BBC spenderar 4 miljoner av licensbetalarnas pengar för att dölja sin Israelfientliga inställning?

Pro-palestinsk supporter hissar BBC:s och den Palestinska flaggan

År 2004 gav BBC:s ledning medarbetaren Malcolm Balen i uppdrag att granska Public service-bolagets rapportering av Israel-Palestinakonfliktenför att säkerställa att man uppfyller kravet på oberoende rapportering.

BBC har under åren fått massiv kritik för sin anti-israeliska rapportering. Genom att tillsätta en internutredning förväntade sig ledningen att man skulle kunna tysta ned kritikerna en gång för alla. Det visade sig dock enligt läckt information från rapporten att kritikerna haft rätt, BBC bröt mot sitt sändningstillstånd genom att ta en tydlig pro-palestinsk ställning.

Genast vidtog BBC åtgärder för att försöka hemlighålla rapporten så att företags trovärdighet inte skulle skadas. I Storbritannien finns det en lag som heter ”Freedom of Information Act” som ger medborgare rätt att kräva ut information från myndigheter. Flera personer försökte med stöd av denna lag ta del av rapporten, något BBC genast försökte sätta stopp för.

Fallet gick till domstol och Public service-företaget lyckades i första instans klassa rapporten som ett dokument ämnat för journalister och behövde därför inte lämna ut den. Beslutet överklagades och i nästa instans bedömdes dokumentet inte längre som en rapport endast ämnat för journalister. BBC överklagade beslutet igen och gick till högsta domstolen som gav BBC rätt att hemlighålla rapporten.

Beräkningar visar att BBC spenderat närmare 4 miljoner kronor av licensbetalarnas pengar för att hemlighålla rapporten. Detta istället för att ta åt sig av kritiken och förändra sin rapportering.

När ska Public-service företagen börja ta ansvar för sin partiskhet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s