”Israel krigshetsar mot Iran” – Historien om en sönderciterad nyhet

Iran provskjuter långdistans raketer

Förra veckan skrev den amerikanska journalisten Amy Tibel tillsammans med sin iranska kollega Ali Akbar Dareini en artikel för AP:s räkning. Artikeln baserar sig i sin tur på en intervju i den Israeliska tidningen Maariv med den avgående ministern för det Israeliska civilförsvaret (Home Front Defense Ministry), Matan Vilnai.

I korthet handlar artikeln om Matan Vilnai‘s jobb med att rusta upp och förbättra Israels civilförsvar. Vilnai har de fem senaste åren gått igenom allt i från olika typer av larmsystem i händelse av krig, till inventering och utbyggnad av skyddsrum för civilbefolkningen.

I arbetet med att förbättra civilförsvaret har man utgått från ett scenario som innefattar en eventuell konflikt med Iran. I det scenariot har man räknat med att Israels mest tättbefolkade områden kommer attackeras med hundratals raketer och missiler varje dag, och att attackerna kommer att ske på flera fronter. Beräkningarna omfattar också Israels färdighet att stå emot en sådan attack under minst 30 dagar.

Detta är vad man kan utläsa av AP:s artikel om man utgår från citaten som är tagna från Maariv’s intervju med Vilnai. Vidare i AP:s artikel kan man läsa om det Iranska hotet mot Israel, Israels rädsla för ett nukleärt Iran och USA:s försvarsministers uttalande om en eventuell Israelisk attack mot Irans kärnvapenanläggningar.

Jag vill påpeka att Vilnai aldrig säger att Iran försöker framställa kärnvapen, att Israel kommer att attackera Iran eller att Israel kommer koordinera en eventuell attack med USA.

När sedan TT får tag i artikeln skrivs den om igen och nu väljer man att helt ta bort passagen om de uttalande hoten från Iran.

In his latest pronouncement, Iranian Supreme leader Ali Khamenei said Israel will disappear from ”the scene of geography.” Addressing war veterans in Tehran on Wednesday, he said Iran considers it its ”religious duty to save this Islamic country (Palestine) from the clutches of the Zionist occupiers.”

Uttalandet från USA:s försvarsminister som var med i AP:s artikel, där Leon Panetta bedömer att Israel inte kommer attackera Iran. Skrivs helt om och tillskriv istället Matan Vilnai. I TT:s artikel blir formuleringen:

Israel är berett att ta konsekvenserna, men måste noga överväga dem och handla i samförstånd med USA, säger Vilnai i en intervju med tidningen Maariv.

När TT publicerar sin omskrivna text av AP:s artikel som grundar sig i lösryckta citat från den Israeliska tidningen Maariv har innebörden av originaltexten helt ändrats.

Nu basuneras det ut i samtliga svenska medier att Israel är redo att dra ut i krig mot Iran i minst en månad…

Det är intressant att titta på hur journalister citerar varandra och sedan skriver sin egen version av historien ovanpå någon annans, ungefär som viskleken. Tyvärr är det en farlig lek eftersom media har en sådan stor påverkan på opinionen och att enskilda journalister låter sin egen agenda styra.

Jag rekommenderar att ni läser inlägget som handlar om hur Public Service bolaget BBC kryddade AP:s artikel med ”läckt” information från en starkt anti-israelisk blogg.

SVD, Sveriges Radio, DN

Annonser

En reaktion på ””Israel krigshetsar mot Iran” – Historien om en sönderciterad nyhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s