Yenon Levi – offer för antisemitiskt hatbrott?

Blev den 24-åriga Yenon Levi mördad för att han var jude?

År 1988 kom Yenon Levi, 24 från Israel till Sverige för att hälsa på släktingar och uppleva den svenska naturen. Yenon hade jobbat hårt för att få ihop pengar till sin resa och i början på maj landade han till slut i Stockholm. En månad senare hittades hans svårt misshandlade kropp på en enslig skogsväg i Rörshyttan, några mil från Bollnäs.

Den unge Israelen hade börjat sin Sverigeresa i Stockholm för att sen lifta hela vägen till Narvik för att få uppleva midnattssolen. Efter en rundresa i norra Sverige tog han i början på juni nattåget från Vännäs tillbaka till Stockholm. Tidigt på morgonen den 5 juni anländer Yenon till Stockholm Central. Efter att han postat en hälsning till familjen i Israel görs den sista iakttagelsen av Yenon. Enligt ett vittnesmål ses han på centralstationen i sällskap av ”tre araber”.

Sex dagar senare hittas Yenon Levis likstela kropp av en mc-förare i ett skogsparti i Rörshyttan. Polisen hittar en träpåk som använts som mordvapen. Det ligger även israeliska mynt utspridda intill kroppen. Man hittar cigarettfimpar och tecken på att Yenon gjort motstånd innan han slutligen misshandlats till döds. Ett av de viktigaste fynden som görs vid brottsplatsen är ett par glasögon. Enligt SKL är det en modell som inte sålts i Sverige.

Tidigt i polisens utredning figurerar en tunisisk man, Mohammed Daassi. Mohammed drev en rörelse i trakterna kring Rörshyttan och var tidigare dömd för våldsbrott. Enligt uppgifter brukade han åka till Centralen i Stockholm och där ta kontakt med unga män som talade arabiska och som visstades illegalt i Sverige. Mohammed erbjöd dem husrum i Borlänge mot att de jobbade åt honom. I ett vittnesmål uppger en bekant till Mohamed Daassi att Mohamed hade en mycket hatisk inställning till judar.

En viktig ledtråd som kopplade Mohammed till brottet var de glasögon som hittades nära Yenon Levis kropp. På ett passfoto syns mannen med ett par glasögon som enligt Statens kriminaltekniska laboratorium sannolikt är  de som hittades på fyndplatsen. Det fanns även flera indicier som pekade på att Mohammed Dassi var den skyldige. Ett vittne uppger att en liknande kameramodel och jacka som Yenon Levi haft återfanns bland Mohammed Daasis bekantskapskrets.

Eftersom polisen inte kunde binda Mohammed Daassi till brottet släpptes han på fri fot. Han utvisas senare ur Sverige för ett annat brott (anstiftan till mord).

1 juni 1996 tog tvprogrammet Efterlyst upp det olösta mordet och media började återigen skriva om det ouppklarade mordet. Två månader senare berättar Thomas Quick/Sture Bergwall att det var han som hade mördat Yenon Levi. Året därpå döms Quick av Hedemora tingsrätt för mordet trots att han lämnat flera uppgifter som inte stämde in på händelseförloppet.

Efter några år börjar det resas frågetecken om det verkligen var Thomas Quick som mördat Yenon. Den 20 april 2009 lämnade Quick in en resningsansökan som senare beviljas och året därpå frikänns han för mordet på Israelen.

2008 reser en reporter på Expressen till Tunisien för att intervjua den tidigare misstänkte mannen som utvisats från Sverige. För Expressens reporter hävdar den misstänkta tunisiern att han är oskyldig till mordet på ”juden”. Inför Expressens repporter svär han på koranen och uppger:

” – Jag svär vid den heliga koranen att det jag säger om mordet är sant, säger mannen.
Han ber vittnet att lämna oss ensamma och säger:
– Jag hade en man i 20-årsåldern som jobbade hos mig. Han sålde tavlor och bodde i Uppsala. Direkt efter mordet på juden var jag och han på fest. Han var berusad när han berättade att han hade mördat mannen.”

Polisen i Dalarna har nyligen återupptagit utredningen kring mordet och säger att man har kunnat säkra DNA-spår. Förhoppningsvis kan man med den nya tekniken binda gärningsmannen till brottsplatsen.  Jag vet inte om man någonsin kommer få reda på motivet till mordet men det kan vara så att Yenon Levi mördades endast på grund av att han var jude.

Mina tankar går till  Yenon Levis familj som förlorat en son och en storebror och som fortfarande måste leva med att mördaren går fri.

Jag har utgått från följande artiklar i detta blogginlägg:

Uppdaterad:
Idag tisdag den 21 augusti diskuterar man rättsskandalen runt Thomas Quick i Sveriges Radios program Stuido ETT med start klockan 15.03.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s