Viljans triumf – Ship to Gaza


Som en välregisserad Leni Riefenstahl film drar nu årets ”Ship to Gaza” igång på allvar. Denna vecka lägger det tyskbyggda fartyget Estelle till i Visbyshamn och organisatörerna bakom Ship to Gaza har planerat ett flertal aktiviteter under Almedalsveckan, allt noggrant regisserat framför hela Sveriges presskår.

Läser man Ship to Gazas pressmeddelande så kan man förvänta sig att Dror Feiler och Mattias Gardell kommer framföra sitt krav på att bryta den lagliga blockaden av Gaza genom att systematiskt använda ord som inhuman, Illegal, utomhusfängelse, apartheid osv. och para ihop dem med staten Israel.  Att det inte ligger någon sanning bakom orden eller att Egyptens blockad inte nämns verkar inte vara något som bekommer deltagarna i detta propagandajippo.

Vapenleverans från Libyen till Gaza

När Syrien bombarderar civilbefolkningen är det ingen som ställer sig frågande till att EU och flera andra länder sätter in hårda sanktioner och blockader, det till och med höjs röster på ett militärt ingripande. När Palestinierna bombarderar den Israeliska civilbefolkningen med över 12000 raketer så är det istället Israel som fördöms.  Att  det bara i Juni regnade 160 raketer över Israel och att Egypten beslagtog en massiv vapenleverans från Libyen till Gaza, visar att blockaden fortfarande är nödvändig. Trots detta så vill Ship to Gaza att blockaden bryts.  Utan att lämna något förslag eller garantier på hur säkerheten för Israel skall hanteras.

En palestinsk man plundrar ett av de 4000 fungerande växtthus som Israel skänkte

En punkt som Ship to Gaza ofta återkommer till är exporten. Man menar att Gaza idag endast exporterar 40 % av den tidigare volymen innan blockaden infördes 2007.
När Israel 2005 drog sig ur Gaza skänkte man 4000 högteknologiska växthus till palestinierna, dessa var tänkta till att sysselsätta flera hundra palestinier och få igång Gazas ekonomi. Växthusen hade tidigare stått för 15% av hela Israels jordbruksproduktion. Dagarna efter Israels tillbakadragande plundrade palestinierna växthusen. Datorer, slangar, pressningar allt som var stöldbegärligt togs. Kvar lämnades mängder av icke fungerande växthus och hundratals palestinier stod utan jobb. Att exporten gått ned har flera anledningar, blockaden är bara en av dem.

Det är beundransvärt att Ship To Gaza lyckats värva så många medlemmar och skapat så mycket publicitet runt sitt mål.  Framgångskonceptet verkar bestå i att utelämna väsentlig information som t.ex. varför blockaden finns.

Det ”Sönderbombade” Gaza

Svensk media rapporterar inte om de massiva raketangreppen, eller att flera organisationer bekräftar att det inte råder någon humanitär kris i Gaza.  Svensk media vill gärna att vi matas med bilden av att Gaza är en sönderbombad grushög. Danska medier hade en intressant artikel förra veckan om hur palestinierna toppar listan på de som mottar utvecklingsbidrag. Palestinierna får över 30 000 kronor per invånare, på andra plats kommer Irak med 6500 och lite längre ned på listan kommer Bangladesh med 140 kronor/inv.

Den dagen då 1 miljon Israeler inte längre tvingas leva under konstant raketbeskjutning och det styrande partiet i Gaza inte längre har i sina stadgar att Israels skall utplånas. Den dagen finns det inte längre någon blockad.

Annonser

3 thoughts on “Viljans triumf – Ship to Gaza

  1. Man kan inte göra någonting för att stoppa SLAKTEN av syriska befolkningen utan att själv utsättas för livsfara, så here we go again – nyttiga idioterna gör rubriker igen med Ship to Gaza utan att utsättas för livsfara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s