Antisemitiska trender i Sverige

Denna bild av Latuff publicerades på Förintelsens minnesdag 2009. Latuff kom på delad andraplats i den antisemitiska teckningstävlingen ”Holocaust cartoon contest” i Iran 2006. Hans bok har precis givits ut på svenska

Världen idag har publicerat en artikel med USA:s sändebud i antisemitiska frågor, Hannah Rosenthal. Hannah beskriver för tidningen ett antal exempel på trender som kan ses runt om i världen och som bidrar till ökning av antisemitiska incidenter.

Här ser ni tydliga svenska exempel på de trender som Hanna pekar på:

Legitim Israelkritik som övergår i antisemitism: när israeler jämförs med nazister och jävlar, när man kräver mer av Israel än av andra stater eller ifrågasätter Israels rätt att existera. Enligt Hannah Rosenthal har FN och dess organ de senaste tio åren kritiserat Israel 434 gånger, samtidigt som man kritiserat ett land som Sudan fem gånger och Nordkorea sju gånger

Gina Dirawi, känd som programledare för SVT:s melodifestivalen skrev på sin blogg samtidigt som hon var anställd på Sveriges Radio som nyhetsreporter:

”Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel. De är rasister, de förtrycker, och de mördar folk som inte är som dem!”


Relativisering av Förintelsen: andra folkmord jämställs med Förintelsen och gör att systematiseringen av folkmordet på judarna förringas.

Åter igen kan man exemplifiera med Gina Dirawi, som förvånande nog menar att palestinierna utsätts för ett folkmord, vilket är en skymf mot de folk som faktiskt har utsatts för regelrätta folkmord.

”Jag förstår inte hur människor som upplevt förintelsen,kan göra samma sak mot andra människor,och att världen bara ser på. Detta är den nya förintelsen!”


Traditionell antisemitism: urgamla stereotyper, skämtteckningar och konspirationsteorier, ofta med bakgrund i den förfalskade skriften Sions vises protokoll.

Riksdagskandidaten Ove Svidéns (c), påstår att judarna ligger bakom terrordåden mot New York den 11 september 2001, en uppfattning som han delar med Mohamed Omar. Omar har precis som Gina varit anställd av  Sveriges Radio. Mohamed Omar menar att judarna styr svenskmedia,  att judarna ligger bakom massinvandringen i syfte att splitra sverige… ref. Seden har vi Donald Boströms påhittade historia om organstöld, kritiken som följde den artikeln försökte han precis som Reepalu sopa under mattan genom att skylla på den judiska lobbyn.


Förnekandet av Förintelsen: förnekelsen ökar, i olika former, i takt med att överlevarna från koncentrationslägren dör.

Mohamed Omar har förutom att försökt starta ett antisionistiskt parti, även anordnat en förläsningsserie där kända antisemiter och förintelseförnekare varit föredragshållare.

Rekommenderad läsning:
De är offren för judehatet i Malmö
Antisemiternas taktik

Annonser

2 thoughts on “Antisemitiska trender i Sverige

 1. Inte endast Gina Dirawi kommer med ”Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel. De är rasister, de förtrycker, och de mördar folk som inte är som dem!”

  Jag kan ta fram en inte lika känd bloggare som jag har med tiden uppfattad som en rumsren jude-hatare.
  Sådana hävdar alltid att de är INTE antisemiter, men släpper gärna i sin blogg kommenterande gäster som är klara antisemiter och det utan att kritisera dessa kommentarer.

  alexpunktpe.wordpress.com har använd sig FLITIGT av Latuff som en bekräftelse att han är på rätt spår…

  I en av mina kommentarer skrev jag följande;
  ”Jag tar mig friheten (bekvämare) och citerar ANNA EKSTRÖM blogg om serien som du kan se (avsnitt 2 av 4 The Promise 22:00 – 23:30 Idag, 9 maj 2012 ) http://namanula2.wordpress.com/2012/05/06/tv-serien-the-promise-ar-varken-antisemitisk-eller-israelkritisk/
  Jag har sett HELA serien på arte TV.
  Här kommer en citat ur kommentarer på ”TV-serien The Promise är varken antisemitisk eller Israelkritisk”.
  ”Tyvärr men vänster och Palestinasfrågan –konsoliderade alla världens antisemiter. Det betyder inte att alla (nämnda) är antisemiter det betyder att det inte finns en bättre maskering fär antisemitismen än just en ideologi.
  Tack vare vänster och Palestinasfrågan som vill inte separera från dessa, antisemiter känner sig idag rumsrena och kräver sin plats i samhället.”
  Alex.pe
  9 maj, 2012 kl. 16:43
  Jag vet inte om det är skrämmande… Jag har hört om serien och en klasskamrat berättade lite om den idag för mig, men själv har jag inte sett den…”

  Kan inte låta bli att citera några utdrag ur ”http://alexpunktpe.wordpress.com/2012/05/07/tack-tills-vidare/#comments”

  ”Jerry 8 maj, 2012 kl. 19:3
  Återkommer en gång till till ämnet religiös extremism.
  Många gångar har vi diskuterat religiös extremism, som bidragit till illegala bosättningar på Västbanken – alltså det klasar jag som lokala problem.
  När jag nämnde att jag oroar mig för religiös extremism bland muslimer så var ”röda kortet” snabbt framme, det är ju islamofobi.
  Jag har aldrig lyckats riktigt övertyga dig om Islamisternas mål återkomsten av Kalifatet.
  Den misslyckade arabiska våren, har en positiv resultat – diktaturen har tappat fäste.
  Nu har istället religiös extremism visat var vinden blåser i arabvärlden.
  Nu kommer hela sanningen fram – Jerusalem skall vara Kalifatets huvudstad! (inte Palestinas…)
  ”Under tiden har vi fått se både fram- och motgångar.”, men detta har du ALDRIG räknat med.
  Safwat Higazi, vid en tillställning i Kairo för det muslimska brödraskapet:
  The capital of the caliphate – the capital of the United States of the Arabs – will be Jerusalem, God willing. Our capital shall not be in Cairo, Mecca or Medina. (Åhörarna skanderade därefter den populära ramsan: Millions of martyrs march toward Jerusalem.)

  Alex.pe
  8 maj, 2012 kl. 21:51
  Nej, du har inte övertygat mig – än. Jag har svårt för den här ”harmageddon-retoriken” som får dig att låta som ett Jehovas vittne. Visst är religiös extremism farligt oavsett om den utgörs av Jerusalem-trånande muslimer eller judar som drömmer om Eretz Yisrael. Men den arabiska våren talar, och vill vi inte verka som nya kolonialherrar så ska vi nog vara försiktiga med att klanka ner på vad araber vill göra med sina nyvunna demokratier.
  Jerry
  8 maj, 2012 kl. 22:46
  Typiskt Alex, studerar på universitet men saknar kunskap om historiens gång…
  Arabiska våren har INGENTING att göra med tillställning i Kairo där Safwat Higazi, (muslimska brödraskapet) tillkännagav återkomsten av Kalifatet.
  Du läger vikten på några tusen judar som drömmer om Eretz Yisrael (som lär ALDRIG att bli en verklighet), men STRUNTAR i vad miljoner av muslimer strävat i åtal!
  Så stor var Kalifatet – http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Age-of-caliphs.png, och DU skriver ”och vill vi inte verka som nya kolonialherrar så ska vi nog vara försiktiga med att klanka ner på vad araber vill göra med sina nyvunna demokratier.”
  Klanka på judar är helt legitimt enligt dig, men ack om jag ”klankar” på muslimer…
  Du har inte ändrat dig, du är fortfarande en äkta jude-hatare.
  Ingmar Karlsson bok har säkert har varit i DIN smack.
  http://www.newsmill.se/node/44641
  Alex.pe
  9 maj, 2012 kl. 00:46
  Klanka ner på judar eller på israeler? Tenderar till rasism, detta… Det var du som pratade om arabiska våren, så du får nog börja bli lite konkret med vad du menar för en gång skull. Som sagt, arabiska nyvunna demokratierna är väl knappast samma sak som en etablerad demokrati tillika ockupationsmakt? Att du bagatelliserade den israelisk-palestinska konflikten på det sättet trodde jag inte.
  Vad tycker du Jerry, är det bättre att blunda för ockupationen av Västbanken och Gazaremsan? Är det bättre att blunda för den palestinska situationen? Är det hela ditt syfte med dina diskussioner?
  Att klistra på folk epitet som ”judehatare” är ett dåligt retoriskt grepp, speciellt som man inte kan argumentera för det…
  Jerry
  9 maj, 2012 kl. 04:12
  Alex, Alex håll dig till ämnet!
  Jag konstaterade;
  1. Den misslyckade arabiska våren, har en positiv resultat – diktaturen har tappat fäste. Nu har istället religiös extremism visat var vinden blåser i arabvärlden.
  DU kontrar med off topic – ”judar som drömmer om Eretz Yisrael.”
  2. Jag tar ämnet religiös extremism i arabvärlden för att klargöra vad Kalifatet grundar sig på, DU kontrar med ”Jag har svårt för den här ”harmageddon-retoriken” som får dig att låta som ett Jehovas vittne. Visst är religiös extremism farligt oavsett om den utgörs av Jerusalem-trånande muslimer eller judar som drömmer om Eretz Yisrael.”, trots att jag har påpekat ”Vi vet vad religiös extremism bidragit med i Israel, t.ex. att rasismen lagstadgats i Israel och den israeliska högerregeringens är beroende av dessa ultraortodoxa för att hålla sig vid makten.”
  Den arabiska våren talar om sina nyvunna demokratier.
  Samtidigt som ”Pandoras ask” står vid öppet – ingen i de nyvunna demokratier kan göra något mott krafterna som släpptes ur ”Pandorads ask” eftersom det slutar endast med våldsdåd.
  3. Jag har inte blandat i den konflikten mellan palestinska araber och Israel, medan DU läger vikten på några tusen judar som drömmer om Eretz Yisrael (som lär ALDRIG att bli en verklighet), samtidigt som du vill påstå att jag blunda för ockupationen av Västbanken och blockaden av Gazaremsan!
  Vidare vill du dessutom hävda att jag anser att det är bättre att blunda för den palestinska situationen(?!)
  Att du inte skäms att fråga mig ”Är det hela ditt syfte med dina diskussioner?”
  Att beskriva en INDIVIER ”judehatare” är fullt befogat om man ÄR en jude-hatare.
  Argumentera för det behövs inte, dina uttalande är omöjliga att misstolkas.
  Vad tycker du Alexander, är det bättre att blunda för mass slakten som pågår i Syrien?
  Där handlar det ju också om araber, men det är Assad som är bödeln!
  Syria’s Grand Mufti Blames Arab Spring on West, Israel
  The Grand Mufti of Syria says the Arab Spring is nothing but a Western plot that will ”benefit the Zionist entity”.
  The Grand Mufti of Syria, Ahmad Badreddin Hassoun, has described the battle that is currently taking place in Syria as a “battle against our roots” and has claimed that the Arab Spring is nothing but a Western plot.
  According to a report on Thursday (26 april) in the Asharq Al-Awsat newspaper.
  Jag hör INGA FÖRDÖMANDEN från Alexander – är det så att DU också tycker att ”the Arab Spring is nothing but a Western plot that will – benefit the Zionist entity” ”?
  Är det bättre att blunda för den syriska situationen?
  ”Klanka ner på judar eller på israeler? Tenderar till rasism, detta…”?!
  Det var jag som pratade om arabiska våren, men DU har övergått direkt till ”Att du bagatelliserade den israelisk-palestinska konflikten”.
  Hur tusan kan man bagatellisera den israelisk-palestinska konflikten?
  Konflikten kvarstår, men den har inget gemensamt med arabiska våren!”

  När jag nämnde att Latuff kom på delad andraplats i den antisemitiska teckningstävlingen ”Holocaust cartoon contest” i Iran 2006, kom det ingen reaktion.

  Söker man på http://alexpunktpe.wordpress.com ordet Latuff, så resultatet blir klar och tidlig – Latuff är hans hjälte.
  http://alexpunktpe.wordpress.com/?s=Latuff+

  Hur tacklar man sådana ”rumsrena” antisemiter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s