Inför granskningsnämndens beslut om Gazas tårar

På granskningsnämnden för radio och TV:s webbplats kan man se tidigare beslut om friande och fällande domar av radio och TV program.

Jag har tittat lite närmare på ett program som anmälts och som också berör konflikten Israel/Palestina. Världens konflikter (sändes i SVT2, 2010-03-31).

När man läser Granskningsnämndens dokument får man en inblick i varför programmet anmäldes och hur SVT svarade på kritiken, samt nämndens resonemang som ledde fram till ett beslut.

Världens konflikter anmäldes av 14 personer som ansåg att programmet, precis som Gazas tårar stred mot SVT:s krav på opartiskhet. I anmälan kan man läsa de skäl som anmälarna angett, här återger jag några.

 • Programmet är ensidigt då ingen israel utan endast en palestinsk flykting intervjuas i programmet.
 • Programmet förtiger eller bagatelliserar den terror som palestinska grupper utövat mot Israel och det klargörs inte att Israels existens hotas. Vidare överbetonas Israels övergrepp i konflikten med Palestina.
 • Det är fel att säga att konflikten inte har något med religion att göra. Enligt Koranen ska judar förintas. Det faktum att den judiska staten bildades i ett dominerat muslimskt område är i sig en provokation och gör att konflikten är djupare än en ”vanlig” geografisk konflikt.
 • Det antyds felaktigt att judarnas närvaro i Palestina började med Theodor Herzls bok ”Judestaten”.

Trots dessa välunderbyggda och faktamässiga argument valde granskningsnämnden att fria programmet…

En av granskarna var Arash Mokhtari, som tidigare jobbat på SVT:s systerbolag Sveriges Radio och under tiden som han gjorde själva granskningen jobbade han på det Israel kritiska Röda korset. Ett år efter granskning började Arash jobba på bolaget som han granskat, SVT. Arash är även den som skrev det omtalade reportaget om ”Den aggressive bosättaren  som gick till attack mot Jan Björklund

Video över incidenten som Arash Mokhatari beskriver som ”en aggressiv attack” mellan Jan Björklund och den kvinnliga israelen.

Jag hoppas att granskningsnämnden tar alla de sakliga argumenten som framförts om Gazas tårar på allvar och att de den här gången fäller detta Hamas producerade program.

Programmet Världens konflikter: Israel/Palestina finns att se på Youtube

Annonser

One thought on “Inför granskningsnämndens beslut om Gazas tårar

 1. Den andra maj ( repris – 05/05 i SVT1 ) börjar SVT1 att sända ”The Promise” som handlar om ”18-åriga Erin tar ett sabbatsår efter studenten och reser till Israel med sin bästa väninna som ska göra värnplikt. Erins morfar har just dött och hon har upptäckt hans dagbok från tiden i Palestina, där han tjänstgjorde som fredsbevarande brittisk soldat efter andra världskriget. Erin använder dagboken som guide och blir allt mer uppslukad av Lens öde och kamp, samtidigt som hon umgås med sin judiska väninnas familj. På plats upplever Erin den nutida konflikten Israel/Palestina i det dagliga vardagslivet samtidigt som hon följer i sin morfars spår.”
  Brittisk dramaserie från 2011, av Peter Kosminsky.

  Jag blir inte förvånad att THE PROMISE anmäls till granskningsnämnden av både svenska judar och invandrade arabiska palestinier.

  Jag har redan sett serien som i tysk TV heter ”Gelobtes Land”.

  ”Gelobtes Land” / The Promise bäddar för hätska debatter!

  Här kommer smakprov på kommentarer från Channel 4 – http://www.channel4.com/programmes/the-promise/articles/peter-kosminsky-episode-4-qa.

  Observera skillnaden på kommentarer i arte TV, http://www.arte.tv/de/Gelobtes-Land—Chat/6609890.html.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s