Vanja Mosbach får underkänt

Vanja Mosbach, mellanösternvetare vid Lunds universitet har skrivit en insändare i Gefle Dagblad med rubriken: ”Felet är Israels ockupation av Gaza”.
Att vara mellanösternvetare på ett av landets anrikaste universitet och inte veta att Gaza INTE är ockuperat är beklagligt.

Att ensidigt skylla problemet på en part, brukar sällan vara sant. Så även i detta fall. Varför nämns inte att Israels blockad är laglig? Eller varför den överhuvudtaget existerar? För att bryta Israels blockad måste man ta bort orsaken till den. Något som Vanja i sin insändare inte vill/lyckas förmedla till läsarna.

Se följande videoklipp om varför det finns en blockad av Gaza.

Se nu om filmen 8,600 gånger. För det är antalet raketer som palestinier skjutit mot israels civilbefolkning mellan 2001-2009. Vill man ta det fram till 2011. får man se filmen ca: 1000 ggr till. Israel lämnade Gazaremsan 2005, 2006 när det inte fanns någon blockad, avfyrade palestinierna 946 raketer mot Israel (2.6 raketer/dag). Att Israel tvingats upprätta en blockad för att skydda sin civilbefolkning är för mig uppenbart.

Jag tycker det är oroväckande om det är så att Vanja Mosbach lär ut en sådan här ensidig historieskrivning vid Lunds universitet.

Vanja tar även upp bosättningarna på Västbanken, och refererar till Osloavtalet som hon menar att Israel brutit pga. bosättningarna. Hon nämner inte att 1 månad efter att avtalet skrevs under, skedde den första terrorattacken mot Israel. (Lista på samtliga terrorattacker sedan avtalet skrivits under). Terrorattacker bryter självklart mot avtalet.

I höst tänker palestinierna ta en genväg förbi alla fredsförhandlingar för att via FN utropa en egen stat. Detta får konsekvensen att inga åtagande i osloavtalet behöver fullföljas. Det borde vara uppenbart för en mellanösternvetare att ockupation innebär att man ockuperar en annan stat/land. Palestina är inte en erkänd suverän stat. Därför är den korrekta termen: Omtvistade områden.

Vad kom först hönan eller ägget? Jag vet inte. Däremot vet jag att judar under en långtid bott på västbanken. Västbanken fick sitt namn 1948 när Jordanien tillsammans med 10 andra länder anföll Israel och sedan ockuperade territoriet. Jordanien såg till att fördriva/döda alla judar som bodde i området. Mellan 1948 – 1967 var territoriet under Jordansk kontroll. Då utan protester att Palestina skulle var ockuperat.

Se videon ”Sanningen om Västbanken” för att få bakgrundsinformation.

Rekommenderad läsning:

Vidare i texten skriver Vanja om ett förslag som ett Israeliskt parti lagt fram. Förslaget går i korthet ut på att Israeliska organisationer inte får bojkotta Israeliska produkter. Rimligt enligt mig. I en demokrati får man skriva förslag/motioner för att sedan ta debatten och eventuellt ett beslut.

Några förslag från miljöpartiet:

  • Nybyggda hus ska ha vita tak.
  • Mobiltelefoner bör förbjudas i kollektivtrafiken.
  • Förbud mot försäljning av kött.
  • Avskaffa ränta och inflation.

Förslag innebär inte att de blir antagna. Att jämföra de diktaturer som fallit i mellanöstern med demokratin Israel är löjligt. Att en mellanösternvetare inte kan skilja på diktaturer och demokratier är under all kritik.

Benjamin Netanyahu om den arabiska våren.

Man måste förstå att Israel existerar under extrema förhållanden. Nästan alla angränsade länder har mer eller mindre fört krig mot dem i 60 år. Prata om att en hel nation lever under post-traumatisk stress.

Så sent som förra vecka sa: Mohammad Reza Naghadi (Brigadgeneral i Iran)

”We have no option but to have the Zionist regime wiped off the map”

De styrande partiet i Gaza har samma ambition. Så pass ambitiösa att det faktiskt står i deras partiprogram.

Vidare i artikeln menar Vanja att ”Ship to Gaza” är ett solidaritets projekt men jag tycker inte att de visar solidaritet med den Israeliska civilbefolkningen, som flera gånger per månad måste söka skydd innan raketerna träffar Israel. Israel har rätt till självförsvar, även detta enligt internationell rätt.

Vanja Mosbach insinuerar att Israel hittar på att det finns radikala element i Ship to Gaza´s organisation, detta för att misskreditera dem. Jag kan rekommendera Svenska kommittén mot antisemitisms artikel: Frihetsflottans mörkare sidor.

Jag skulle nog vilja kalla flera av deltagarna för radikala (video). Så pass radikala att Ship to Gaza anordnade 2 dagars intensivutbildning om hur man INTE attackerar Israeler. Israeler som har den lagliga rätten att borda fartyg på väg att bryta blockaden.

För att ta bort Israels blockad, måste man helt enkelt stoppa attackerna mot Israels civilbefolkning. Först då kan Israel inte vidhålla legitimitet för blockaden. Nästa år hoppas jag att Frihetsflottan byter namn till ”A terror free month for Israel”. Lyckas de med det kommer blockaden vara ett minne blott.

Jag ger Vanja Mosbach Icke godkänd för hennes debattinlägg. Jag ställer mig frågande till varför hon tillåts bedriva en sådan kampanj med så många felaktigheter under Universitets goda namn?

Underkänd:

Vanja Mosbach
Mellanösternvetare
Lunds universitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s