En stilstudie av politiskt oberoende journalistisk

Idag publicerar Ekot en artikel om sammandrabbningarna mellan demonstranter och israelisk militär. Demonstranter som olagligen försöker ta sig över gränsen till Israel. Israel har rätt och en skyldighet att försvara sina gränser, precis som Sverige. Något så enkelt kan inte Ekot förmedla.

Public Service radion väljer att citera en syrisk statlig TV kanal som uppger att flera har skjutits. Tydligen tycker radion att en diktatur som begår massmord på sin egen befolkning är trovärdigare än demokratin Israel och dess fria media.

Att demonstranterna kastat brandbomber, stenar mot israeler nämns inte.

I artikeln berättas det om de dödsfall som inträffade för några veckor sedan, dödsfall som orsakades av bland annat att libanesisk militär sköt ihjäl demonstranter som olovligen försökte korsa gränsen. Detta nämns inte i texten utan man låter läsaren/lyssnaren att förstå att det är Israel som är orsaken.

För att verkligen banka in i radiopubliken att det är Israels fel, använder man ett färgat språk när man skriver ”fördrivningen av palestinier då staten israel bildades”. Skickligt undviker man att skriva att orsaken var att Israel blev anfallet av 11 arméer samtidigt, dvs ett krig på alla fronter. Detta orsakade flyktingströmmarna.

Flera arabiska befälhavare har efter kriget 1948 sagt att de uppmanat palestinierna att dra sig undan eftersom kulor inte kunde skilja på araber och judar.

Uppdaterad:
Igår publicerade Ekot en nyhet om ”Dödliga attacker mot syriska säkerhetsstyrkor”. Helt plötsligt anser Ekot att samma syriska TV-kanal inte är trovärdig. Läs följande formulering.

Det finns inga oberoende uppgifter om händelsen och den statliga syriska televisionen är nära knuten till landets ledning.

Sveriges Radio. Oberoende Radio…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s