Frilansar Agneta Ramberg för Aftonbladets kulturdel?

Palestinierna i Gaza avfyrar raketer mot civila Israeler

Agneta har i sina senaste reportage försökt att trivialisera det faktum att man från Gaza skjutit över 90 raketer. En del raketer har varit laddade med vit fosfor riktade mot civilbefolkningen.

Som reporter på oberoende Sveriges Radio har hon till uppgift att ge en saklig och faktabaserad rapport, men lyckas helt missa att det var Hamas som startade attacken och att israel tvingats skydda sina civila. Enkelt och fullständigt klart. De senaste dagarnas rapportering från radion verkar passa bättre på aftonbladets kultursidor

Till och med partiska Christer Nordahl, biträdande chef för det omdiskuterade UNRWA ger ett mer neutralt intryck än Agneta.

Han pratar om troliga orsaker till Gazas attacker mot Israel. Tex att diktatoriska Hamas är oroliga för  att de spridande frihetsrevelotionerna som pågår i arabvärlden skall nå Gazaremsan och därför startar krig.

En annan trolig orsak Christer nämner är att Mahmoud Abbas var inplanerad för ett besök i Gazaremsan. Hamas och Fatah har haft svåra kommunikationsproblem sedan Hamas maktövertagande i Gaza. Fatah har varit upprörda över att deras medlemmar bakbands och kastades ut från höghus i Gaza. Detta besök har nu fått ställas in.

När Agneta märker att den till och med partiska Christer försöker förklara att det är palestinierna som startat attacken så väljer Agneta istället att försöka utmåla israelerna till ett krigshetsande folk genom att intervjua upprörda Israeler som är trötta och rädda pga. terrorattackerna. Hon försöker även banka in att det inte hänt några nämnvärda attacker sedan 2004 i Jerusalem vilket är lögn. Självklart rapporteras det inte heller om hyllningskören till terrorattacken från västbanken. Hon bemödar sig inte heller att nämna vad som står skrivet i Hamas stadgar:

”Israel will exist and will continue to exist until Islam will obliterate it, just as it obliterated others before it.”

Palestinska röster på västbanken efter terrordådet i Jerusalem:
Abu Mohammed, Nablus ”By God, it’s about time for such operations, which warms our hearts and the hearts of all who [suffer] from the oppression of the occupier recently.”

Detta blogginlägg ingår i min serie över hur mediahusen i Sverige sätter sin egen politiska vinkel  på konflikten i mellanöstern genom sin rubriksättning och rapportering.

SR: artiklar: 1,2

3,4

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s