40 sekunders radiohistoria!

Agneta Ramberg och Cecilia Uddén lyckas på 40 sekunder sätta tonen i programmet så att ingen skall missa att det är Israel som är förövaren och orsaken till världens ont.

Avskrift från de första 40 sekunderna ur reportaget. (Lyssna här)

[Cecilia Uddén]

”Ja nu sitter vi här på en åsnekärra vid medelhavet i Gaza. Ingen annanstans i mellanöstern finns det så många åsnekärror i städer som här i Gaza. Och när man kör hit från Tel Aviv’s skyskrapor och designcenter är det verkligen som en resa i tiden.”

[Agneta Ramberg]

”Och idag på morgonen så hörde vi skott här ute på havet mot palestinska fiskebåtar som inte har rätt att gå längre ut än 3 sjömil. Och närmar de sig den gränsen så blir de beskjutna av Israel. Ofta är det varningsskott, men ett 30-tal fiskare har dödats.”

Här väljer vårt kära Public service bolag, det företag som får högst betyg i förtroendebarometern, att sända från en åsnekärra istället för något av de många caféer, köpcentra, eller vattenparker som finns i Gaza. Detta för att verkligen måla upp bilden av ett fattigt försvarslöst samhälle. För att lyssnaren verkligen skall se kontrasterna och perspektivet fattig/rik så fyller Cecilia i med ytterligare en målande bild av resan från Tel Avivs skyskrapor och designcenter till det fattiga Gaza. Cecilia är stationerad i Amman och tar sig in i Gaza från den Egyptiska sidan och passerar då inte Tel Aviv. Men hon får på så vis till en stark bild som förstärker stämningen/syftet hon är ute efter.

Agneta  berättar om de oskyldiga palestinska fiskarna, som man får en upplevelse av att de blir ihjälskjutna på löpande band av Israel. Den korrekta rapporten borde varit: trots flera varningsskott fortsatte fiskarna mot gränsen för den lagliga blockaden. Hade de velat berätta bakgrunden till blockade kunde de tex. exemplifierat med båten Santorini som försökte föra in mängder av vapen till Gaza.

Allt detta på 40 sekunder!


Jag är ingen expert på mellanöstern problematiken, men det är inte de palestinska fiskarna som är problemet. Det är de hundratals raketattacker riktade mot civila som är problemet. Ändå väljer Sveriges Radio att ta upp de tragiska civila offren (ja självklart inte på den Israeliska sidan) för att mata lyssnarna med desinformation och skickligt undvika problematiken i konflikten.

Detta sänds i Sveriges Radio största kanal P1 och i ett av de största programmen på bästa radiotid.

Jag orkar inte gå igenom resten av inslaget. Återkommer när jag lugnat ner mig en smula.

Relaterad läsning i ämnet:
John Ging, chef för UNWRA uppger för Sveriges Radio att ingen cement förts in i Gaza , tittar man däremot på införelseredovisningen ser man att cement kontinuerligt kommit in till Gaza, något som jag påtalade för reportern på SR. Trots detta så har texten inte uppdaterats.

Köpenhamn och Tel Aviv är mer tätbefolkat än Gaza, men benämns aldrig i reportage som dessa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s