Insiktsfullt av Lisa Abramowicz

Lisa Abramowicz har skrivit ett mycket insiktsfullt debattinlägg i Nya Wermlands-Tidningen som tar upp de anklagelserna man hör om att Israel skulle vara en rasistisk stat.

Utdrag ur debattinlägg.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sade på krigsoffrens dag i Israel 3 maj, som enligt seden infaller ett dygn före Israels självständighetsdag att han inte kommer att erkänna att Israel är en judisk stat. ”För min del kan israelerna kalla sin stat ‘Den hebreiska socialistrepubliken’, men jag kommer aldrig erkänna att det rör sig om en judisk stat.”

Abbas är inte ensam om att inte erkänna att Israel är en judisk stat. Han har meningsfränder i såväl arabvärlden som i väst för det. Motivet skulle vara att en stat som kallar sig judisk per definition skulle vara en rasistisk stat som därmed diskriminerar sina icke-judiska medborgare.

Det är lite knepigt att hänga med i det resonemanget med tanke på att landet är omgivet av 22 länder som stolt kallar sig för arabiska. Det inkluderar även den Palestinska Myndigheten. Av dessa arabländer definierar sig 20 stycken som muslimska. Trots att icke-arabiska eller icke-muslimska minoriteter har haft och har det minst sagt besvärligt i dessa länder, är det få som kallar dessa länder för ”rasistiska”. Ett exempel på särbehandling av minoriteter är den förföljelse som ledde till flykten av 860 000 judar (främst 1948-1952) och det faktum att de kristna minoriteterna nu flyr arabländerna. Knappast någon kritik har riktats mot arabvärlden för detta.

Läs hela inläggeta av Lisa Abramowicz.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s